Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Könyv jelent meg Kesztölcről

web1

Kesztölc történetéről írtak könyvet

HÍREKKESZTÖLC 2018-08-11,

Radovics Istvánné Kesztölc alpolgármestere mindenki “Panni nénije” évtizedek óta őrzi, gyűjti és rendszerezi a falu történelmének sokféleségét.

Munkáját elismerik sokan, és számtalan eseményen, rendezvényen beszámolt a falu történelméről, melynek sokszínűsége még az itt lakóknak is sok meglepetést okoz, mert jónéhány dolog van, amiről nem is tudtak.

Kesztölc története” ez immár a harmadik változata, mert előzőleg kettő már megjelent. Ám ez a mostani kötet sokkal több adatot, fényképet, forrásmunkákat tartalmaz, és minőségileg is jobb az előzőknél. A tartalomjegyzék megkönnyíti az eligazodást és keresést: Őskor és rómaiak az első fejezet címe, majd az Árpád-kori Kesztölc következik, illetve folyamatosan időrendi sorrendben feltárja a falu történelmét. Külön fejezetben emlékezik meg a szlovák betelepülőkről, a nehéz évekről, a rendszerváltozásról, és az azutáni eseményekről, ahogy a kesztölci legendáról a külön köztársaságról is. Néprajzát, hagyományait, ételeit, dalait is bemutatja a kötete, valamint a bányászok múltját, hagyományőrzését is.

Rendkívül gazdag, részleteiben is elképesztő dokumentumokat tár elénk és a színes, minőségi fotók is nagyban emelik a kötet színvonalát. Régi fekete fehér képeket is találunk a könyvben, mindemellett az önkormányzat valamint az iskola történetét, jelenét is bemutatja, megemlítve kik voltak akik részt vettek a falu irányításában. A papokról is tesz említést és a faluban élt/élő művészekről, akik elvitték Kesztölc hírét a nagyvilágba, hiszen számtalan festő, fotós, író, költő lakott és él a faluban.

Számtalan érdekesség mellett immár a Dűlőnevek is tisztázva vannak, melyeket térkép is illusztrálja, ahogy egyéb konkrét dolgokat, eseményeket is. Rendkívül részletgazdag, alapos háttérmunkával kidolgozott könyv , aminek létrejöttében sok ember közreműködött. A könyvet Nyírő András szerkesztette, Dankó József lektorálta, és Lukács Lívia tervezte. A könyv megjelenését Kesztölc Község Önkormányzata illetve Lasz György támogatta, kiadója pedig a Virágzó Kesztölc Egyesület volt.

A könyv fülszövegét Nyírő András írta: “Gondozza és fejleszti a helytörténeti gyűjteményt és a tájházat. Munkája azért korszerű, mert szilárd történészeti szakmai alapokon áll, a források szigorú elemzésével dolgozik”. A könyvben két vers is található, melyet Sárándi József és Makovics János írt, de mindemelett Nyilasi Tibor festőművész templomi oltárképe is látható a könyben.

Az én hazám Kesztölc. Kedves, hangulatos falu” írja Panni néni a bevezetőben. A könyvet 2018. augusztus 4-én mutatta be és dedikálta Panni néni a kesztölcieknek a Csillaghullás Minifesztivál alkalmával.

Makovics János