Barátság – kulturális és közéleti folyóirat

Dunapest Irodalom

image001

AUG.31

Dunapest Irodalom

clock 2018. augusztus 31., 16:00–22:00
 • 16:00 Városképek Berlin és Moszkva között
  A neves berlini várostörténész és Kelet-Európa-kutató, Karl Schlögel Európa szigetcsoport. Városképek Berlin és Moszkva között címmel a Kossuth Könyvkiadónál megjelenő könyvéről a szerzővel Wilhelm Droste beszélget, közreműködik Kiss Noémi, akinek most jelent meg új kiadásban Rongyos ékszerdoboz című kötete a Magvető Kiadónál, amely szintén ismerős-ismeretlen galíciai, podóliai, bukovinai és távolabbi tájakra vezeti az olvasókat. Tolmácsolást biztosítunk.
  Az S. Fischer Stiftung és a Goethe Intézet támogatásával17:30 Szlováknak lenni csodás
  A Tiszatáj folyóirat Insula vicinna című közép-európai irodalmi antológiasorozata szlovák kötetét bemutatja Katarína Kucbelová és Michal Habaj, akikkel Orcsik Roland, a sorozat szerkesztője beszélget.
  Közreműködik többek között Varró Dániel, illetve Eva Andrejčaková és Deák Renáta fordítók. Tolmácsolást biztosítunk.
  A LIC és a Szlovák Intézet támogatásával.

  19:00 Lefelé a Dunán
  Egy új, német nyelvű Duna-antológia (Der Fluss, Jung und Jung,
  Salzburg, 2018) megjelenése alkalmából Karl-Markus Gauss osztrák íróval és a szerkesztőkkel, Király Edittel és Olivia Spiridonnal Adamik Lajos beszélget. Közreműködik Márton László, akinek most jelent meg a Kalligram Kiadónál Két obeliszk című, Karl Kraus osztrák költőről és publicistáról szóló könyve, valamint a Duna-antológia más magyar szerzői. Tolmácsolást biztosítunk.
  Az Institut für donauschwäbische Geschichte und Landeskunde és az Osztrák Kulturális Forum támogatásával

  21:00 A dunai exodus
  A dunai exodus három különböző történetben meríti meg a látogatókat. Az egyik a kelet-európai zsidók menekülése a náci üldöztetés elől 1939-ben, amint megpróbálnak elérni egy fekete-tengeri hajót, amely Palesztina biztonságába szállítja majd őket. A második történet 1940-ben zajlik, Besszarábia területeinek
  szovjet megszállása után. Emigráns német parasztok kénytelenek elhagyni választott otthonukat, hogy visszatérjenek a Harmadik Birodalom „biztonságába”, azonban végül Lengyelországba telepítik őket. A két, ellentétes irányba tartó csoportot Andrásovits Nándor hajóskapitány szállította a Dunán, és amatőr filmesként dokumentálta is ezeket az utazásokat. A harmadik történet a kapitányról és a folyóról szól, melynek fodrozódó hullámai számos kultúrát és korszakot kötöttek össze Közép-Európa viharos történelme során.
  Rendezte: Forgács Péter. A filmet angol felirattal vetítjük.

  A Dunapest nyárzáró hétvégéjén 10 folyó menti helyszínen száznál is több művész és előadó programjait élvezve kerülhetünk közelebb a Dunához. Ez a parti kultúra!
  www.dunapest.hu

...megosztás