Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

FELHÍVÁS/ Német nemzetiségi képzés AVKF

Felhívás!

 

Német nemzetiségi szakirányú továbbképzésekre jelentkezhetnek diplomás óvópedagógusok és tanítók  az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán.

Az óvópedagógusnak  3 féléves, a tanítóknak 4 féléves a képzés  Szeptemberben indul, blokkokban, pénteken, ill. szombaton.
Az oktatás helyszíne Budapest, jelentkezési határidő 2018. június 30.
További részletek:

– német nemzetiségi szakirány (estis) -óvópedagógusoknak:

http://avkf.hu/index.php/kepzesek/szakiranyu-tovabbkepzes/ovodapedagogus-nemzetisegi-nemet-szakirany/

 

– német nemzetiségi szakirány (estis) – tanítóknak:

http://avkf.hu/index.php/kepzesek/szakiranyu-tovabbkepzes/tanito-alapkepzesi-szak-nemzetisegi-tanito-szakirany-nemet/

német nemzetiségi estis kép

Német nemzetiségi óvó- és tanítóképzés az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán

Magyarországon a nemzetiségek számára biztosított, hogy őseik nyelvét tanulhassák. Ehhez azonban képzett pedagógusokra van szükség. Főiskolánkon a szakirányú továbbképzés („estis képzés: péntek, szombat”) keretében már diplomás óvodapedagógusok és tanítók lehetőséget kapnak arra, hogy a német nemzetiségi szakot kiegészítésként végezzék el. Ezek a hallgatók is részt vesznek gyakorlaton, de csak valamilyen német nemzetiségi intézményben. Az óvodapedagógusoknak ez a képzés 3, a tanítóknak 4 szemeszter. A szakirányú továbbképzési szak hallgatói is német nyelven írnak szakdolgozatot, többnyire a magyarországi németeket érintő témában. A felvételi követelmények számukra az óvodapedagógusi, vagy tanítói diploma, a kurzusok pedig a következők: magyarországi németek népismerete, magyarországi német irodalom, ill. gyermekirodalom, stílusgyakorlat és módszertan/tantárgy-pedagógia (népismeret, ill. a német, mint második, vagy nemzetiségi nyelv).

A szakirányú továbbképzés a 2018/2019-es tanévtől az Apor Vilmos Katolikus Főiskola új budapesti kampuszán folyik – kellemes környezetben, szépen berendezett, esztétikus termekben, csak 10 percre a metró Határ úti megállójától.

A magyarországi németek képezik Magyarországon a legnagyobb nemzeti kisebbséget, őseik évszázadokkal ezelőtt jöttek a Kárpát medencébe.

A német nemzetiségi szakirányon végzett hallgatók elhelyezkedési esélye – mind az óvodapedagógusok, mind pedig a tanítók esetében – 100 százalék. Általában több álláskínálat közül is választhatnak.

...megosztás