Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Megnyílt a Vass-gyűjtemény a MANK Galériában

Barcsay megszerette lelkesedését, gyűjteménye ma világszínvonalú

Van egy gyűjtő, akinek szenvedélyét annyira megszerette Barcsay Jenő, hogy több festményét is neki adta, pedig a festőóriás nem szívesen vált meg műveitől. Most ez a gyűjtő, Vass László Szentendrére hozta el festményei és szobrai egy részét: A geometria szépsége című, magyar és nemzetközi műtárgyakat összeválogató tárlat május 25-én, a szentendrei MANK Galériában nyílt meg.

Vass László cipészmester, a világhírű Vass Shoes megalkotója ma méltán nevezhető az egyik legjelentősebb magyar műgyűjtőnek magyar és nemzetközi műveket tartalmazó képzőművészeti gyűjteményének köszönhetően. A zömmel konstruktív tendenciákra koncentráló gyűjtemény a háború utáni évtizedek konstruktivista, minimalista, konkrét és konceptuális művészetének jelenségeivel és a világhírű alkotók egészen friss műveivel folyamatosan bővül.

A Barcsay Jenő barátságával induló gyűjtőtevékenységének eredménye ma a veszprémi Művészetek Háza egyik alapját jelenti. A magán-, önkormányzati és állami mecenatúrának e szép példájával jelentős nemzetközi kortárs művészeti központ jött létre a térségben.

Csak a művészek tiszteletén és a műalkotások önmagukért való szeretetén keresztül születhetett meg a Vass-gyűjtemény” – mondta el Tardy-Molnár Anna, a kiállításnak helyet adó Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) ügyvezetője a megnyitón. Hozzátette: a MANK Galéria elkötelezett a kortárs magángyűjtemények bemutatásában és népszerűsítésében, hiszen tudják, hogy gyűjtők, vásárlók nélkül működésképtelen lenne a kortárs képzőművészet. Felhívta továbbá a figyelmet a gyűjtemény és Szentendre között egy fontos kapcsolatra, mégpedig Barcsay Jenő személyére. Vass László és a festőművész ugyanis személyes jó barátságot ápolt, mint a gyűjtő elmondta nekünk, Barcsay Jenő megszerette lelkesedését, és éppen ezért nagyon sok képet adott neki, holott híres volt arról, hogy műveit nem szívesen adta ki a kezei közül.

A csaknem negyven éves gyűjtő Vass László mára túladott a kezdetekben megszerzett képein, az pedig, hogy az évek során számtalan kiállítást nézett végig, a helyes irányba formálta gyűjteményét. Ebben a folyamatban adott számára nagy lökést a Barcsay Jenővel való találkozás, az ő útmutatása, és aztán így kerültek a gyűjteménybe Barcsay mellé azon szentendrei művészek munkái – mint Deim Pál, Hajdú László vagy Balog László –, akik illettek a festőművész gondolatvilágához.

A szentendrei kiállításon a geometrikus absztrakt és a konkrét művészet teoretikus atyjai mellett bemutatkoznak az ő elveikből induló, napjaink ünnepelt művészei papírmunkáikkal. Hogy néhányat említsünk a névsorból: Max Bill, Richard Paul Lohse, Verena Loewensberg és Camille Graeser, a „svájci konkrétok” néven emlegetett csoport tagjai fektették le a konkrét művészet elméleti alapjait – ma pedig munkáik a MANK Galéria falait díszítik. A konkrét művészek a valóságábrázolás teljes elutasítása által tisztán szerkesztett formákból és színekből építkezve új világot hoztak létre, így a művek egyes elemei, és maga a kép sem rendelkezik önmagán túlmutató jelentéssel.

A konkrét művészetből kinövő op art és kinetikus művészek nemzetközi sztárjai is képviselik magukat a tárlaton. Bridget Riley, a vizuális-optikai játékok egyik mestere határozott kontúrokkal elválasztott formák által vizsgálja a színek és kontrasztok hatásait, míg Richard Anuszkiewicz és Carloz Cruz-Diez vibráló színmezőikkel zavarják össze látásunkat. Peter Halley napjaink urbánus és digitális környezetéből kiindulva „geometrizálja” működő társadalmunkat alkotásaiban, míg Beat Zoderer vagy Günther Uecker a 2 és a 3 dimenzió közötti határátlépésekkel kísérleteznek. A kinetikus művészetet többek között Getulio Alviani alumínium munkája és Haraszty István mozgó szobrai képviselik.

Sean Scully munkáit olyan világmúzeumok őrzik, mint a new yorki Metropolitan Múzeum, a Guggenheim Múzeum, a MoMA, az Ausztrál Nemzeti Galéria vagy a londoni Tate Modern. Alkotásai – a kompozíció konstruktív felosztása ellenére – az oldottabb kontúrok és egy-egy szín mélységeinek kiaknázása révén spirituális magasságokba emelik művészetét. Sean Scully mellett pedig a szentendrei mester, Barcsay Jenő nyomatain merülhetünk el a visszafogott színek mesteri harmóniájának hatásaiban.

De nem csak Szentendrén érezheti magát otthon a Vass-gyűjtemény, a veszprémi Művészetek Házában látható ugyanis az anyag egy jelentős része. A város támogatásával működő kiállítás nemcsak magyar viszonylatban jelentős, nemzetközi szinten is irigykedve néznek a válogatott alkotások sorára. Aligha lehet egyébként ez a vélemény részrehajló, a veszprémi tárlat ugyanis legutóbb felkerült a legnevesebb kiállításokat felsorakoztató világranglista legjobb száz múzeuma közé. A BMW Art Guide listáján ők ezzel az egyedüli magyarok.

Nem véletlen tehát, hogy Veszprém megbecsüli a kiállítást, ahogy Porga Gyula polgármester a kiállítás megnyitásán fogalmazott, az éppolyan fontos arcélét adja a városnak, mint a viadukt vagy a kézilabdacsapata. „Az Európa Kulturális Fővárosa címre beadott pályázat egyik fő gondolata, hogy példát vegyünk Európától, ugyanakkor mutassunk is olyat a földrésznek. Ezt a gondolatot pedig Vass Lászlótól tanultuk, amióta ugyanis beköltözött Veszprémbe, a lényéből sugárzó szenvedély hat a város kulturális életére, nem véletlen az sem, hogy 15 esztendő elég volt ahhoz, hogy Vass Lászlóról sokaknak Veszprém jusson az eszébe.

A kiállítás kurátorai: Nevelő Judit művészettörténész és Hegyeshalmi László a veszprémi Művészetek Háza igazgatója

Kiállító Művészek:

MAX BILL, RICHARD PAUL LOHSE, VERENA LOEWENSBERG, CAMILLE GRAESER, BEAT ZODERER, CARLOS CRUZ DIEZ, GÜNTER FRUHTRUNK, BRIDGET RILEY, SEAN SCULLY, GÜNTHER UECKER, RUPPRECHT GEIGER, GETULIO ALVIANI, KENNETH MARTIN, RICHARD ANUSZKIEWICZ, HENRYK STAZEWSKI, PETER HALLEY, PÁN MÁRTA, BARCSAY JENŐ, HAÁSZ ISTVÁN, HARASZTŸ ISTVÁN, MATA ATTILA

Cím: MANK Galéria, Szentendrei Régi Művésztelep – 2000 Szentendre, Bogdányi utca 51.

A kiállítás megtekinthető 2018. május 25 és július 1. között, hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között, hétvégén 10 és 17 óra között.

Porga Gyula és Vass László _D0A0693 (Copy) _D0A1032 (Copy)

...megosztás