Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Budaörsi Passió

Újra itt a Budaörsi Passió! – Cikkünkben friss képek a próbáról

Tegnap este volt a magyar nyelvű, ma este lesz a német nyelvű főpróba este 9-től, szombaton és vasárnap pedig a német majd a magyar bemutató előadás. Újra Passió a Kőhegyen,  az “egész falu” összefogásával!

„Mennyi mozgás, mennyi elevenség, hullámzás a színpadon! Milyen festői színfoltok, jelmezek, csoportozatok! Minden szereplő, élő szerves része az egésznek, akkor is, ha egy szó szerepe sincs” – írta az 1930-as években a korabeli sajtó csodálattal és lelkesedéssel a Budaörsi Passiójátékokról (Új Idők, 1933. július 23.).

image001

A Budaörsi Passiót 1933-ban mutatták be először, Bató Géza tanító forgatókönyve alapján, amelyet Aubermann Miklós fordított német nyelvre. 1933 és 1939 között játszották az előadásokat a Kőhegyen, majd 1941-ben Budapesten is előadták. A Passió megrendezését mindenki támogatta és segítette: Budaörs lakossága felépítette a Jeruzsálemet ábrázoló szabadtéri színpadot, ahol minden, az eseményhez kapcsolódó munkálatot saját kezűleg végeztek el, majd színtársulatként összefogva maguk adták elő Jézus szenvedését. Ezért is nevezték akkor a Budaörsi Passiót a magyar Oberammergau-nak és érezte mindenki, aki az előadás után lesétált a köves hegyi útról, (hogy) észrevétlenül is jobbá, emberibbé válik utána, látta, hallotta a názáreti Jézust, aki ő érte halt meg a kereszten” (Ünnep-Képes Szépirodalmi Hetilap, 1935. július 18.)  A második világháború és a németek elűzése (1946-1948) után a Budaörsi Passió díszleteit lerombolták, a köveket széthordták a Kőhegyi kápolnával együtt. 2000-ben a Csíksomlyói Passiót mutatták be a Kőhegyen, majd négy alkalommal – 2003-ban, 2006-ban, 2009-ben és 2012-ben – az eredeti szövegkönyvet felhasználva került sor az előadásokra.

Az első Budaörsi Passió megrendezése óta eltelt több mint nyolc évtized. 2018-ban ismét színészek és statiszták lelkes csapata népesíti be a budaörsi Kőhegyet, ahol újra megelevenedik előttünk Jézus kínszenvedése és kereszthalála, amely a dicsőséges feltámadással teljesedik be.

Így már az elmúlt hetekben is több százan áldozták a szabadidejüket statisztaként vagy kisebb szerepekben a folyamatos próbákra.  Dr. Bergh Sándortól kaptunk erről csodálatos képeket:

image002 image003 image004 image005 image006 image007 image008 image009 image010 image011 image012

A budaörsi hagyományok tehát olyan elevenek, mint a kezdetekkor, mert az akkori újságok így írtak a Budaörsi Passiójátékokról: „annyi kifejező tehetség, annyi őserő, annyi méltóság, veleszületett istenadta művészet volt a játékukban, hogy újra meg újra meg kell néznem” (Új Idők, 1933. július 23.)

Írta: Dr. Gajdos-Frank Katalin PhD
Jakob Bleyer Heimatmuseum Budaörs

...megosztás