Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Nikola Tesla Oktatási Központ

Iskolabejárás a Nikola Tesla szerb oktatási központban

Soltész Miklós a fejlesztés alatt álló Budapest, VII. kerületi Nikola Tesla szerb iskolában tartott sajtóbejárást.

Emlékeztetett, a Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium kétszázmillió forintos kormányzati támogatást kapott az intézmény bővítésére. A fejlesztés során felújítják az intézmény homlokzatát, az udvarát, valamint a diákotthon gépészeti felújításon esik át – mondta el Soltész Miklós. Közölte azt is, hogy egy nemrég hozott kormányhatározat szerint négy településen egymilliárd forintból szerb köznevelési intézmények újulnak majd meg a következő években.

Kiemelte, hogy az elmúlt nyolc évben szoros, “nagyszerű” kapcsolat alakítottak a 13 magyarországi nemzetiséggel. Mint mondta, a térségben kereszténységünkben, kultúránkban és történelmünkben teljes mértékben egymásra vagyunk utalva. Bajkai István (Fidesz-KDNP) Erzsébetváros alpolgármestere, országgyűlési képviselőjelölt arról beszélt, hogy Erzsébetváros nagyon sokszínű, sok közösségnek és nemzetiségnek helyet adó terület, és az önkormányzat is jó kapcsolatokat ápol a kerületi nemzetiségekkel. Hangsúlyozta: a kormány mindig a családok pártján volt, és a jelenlegi fejlesztés is ezt támogatja. Bajkai István kijelentette, elkötelezettségük a keresztény kultúra megőrzése.

Lásztity Jovánka, az intézmény igazgatója elmondta, hogy másfél éve született az a támogatási megállapodást, amelynek keretében a fejlesztés és az óvodabővítés megvalósulhat. Az óvodai férőhelyek száma megkétszereződik, 45-ről 90-re nő, nyilvános könyvtárat nyitnak, valamint az épület több tere megújul. Mint mondta, az intézmény az utóbbi öt-tíz évben jelentős fejlődésen ment keresztül, és mindvégig élvezték a kormány támogatását.

(MTI)

Bajtai László felvételei

IMG_9833Soltész Miklós államtitkár

IMG_9827Dr. Lásztity Jovánka intézményvezető

IMG_9846A leendő színházterem a tetőtérben

IMG_9861

Folyik a felújítás

...megosztás