Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Európa szegényebb lesz, ha egyetlen kisebbség is elvész…

Európa szegényebb lesz, ha egyetlen kisebbség is elvész

hangsúlyozta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Soltész Miklós március 24-én Gárdonyban, ahol a hazai nemzetiségek képviselőivel közösen aláírta a Minority SafePack – Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés támogató ívét.

Soltész Miklós elmondta, hogy a közös aláírással szerették volna felhívni a figyelmet az aláírásgyűjtés fontosságára. Kiemelte: arra szeretnék késztetni az uniós vezetőket, hogy a nemzeti kisebbségek megmaradásáért ők is mindent megtegyenek, mert “a színes Európa sok nemzetből és azok sok hagyományából áll”.

Tárnok Balázs, a Rákóczi Szövetség jogi szakértője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy mintegy 50 ezer aláírás hiányzik a szükséges egymillióhoz. A polgári kezdeményezés érvényességének egyik feltétele már teljesült: 7 európai uniós tagállamban (Magyarország mellett Szlovákia, Románia, Spanyolország, Dánia, Lettország és Horvátország) megvan a szükséges minimum aláírás. Soltész Miklós a Velencei-tavi Vízi Sportiskolában táborozó, Nagybecskerek környéki vajdasági gyerekeknek elmondta: Magyarország az Alaptörvénynek megfelelően mindent megtesz a 13 őshonos nemzetiség megmaradásáért, nyelvük, kultúrájuk fennmaradásáért. A feladat nem könnyű, mert sokan így is feladják nemzetiségüket – tette hozzá. Az államtitkár megemlítette, hogy a határon túli magyarok megmaradásáért is mindent elkövetnek, így azt is szorgalmazzák, hogy a vajdasági magyarok magyarként nevelkedjenek, miközben Szerbia megbecsült állampolgárai maradnak. Tárnok Balázs közölte: Magyarországon mintegy 420 ezer, Erdélyben 270 ezer, Felvidéken több mint 50 ezer aláírás gyűlt össze. Megemlítette, hogy április 3-ig kellett a hiányzó aláíróíveket összegyűjteni.. Aki támogatná a kezdeményezést, elektronikus úton a www.jogaink.hu oldalon vagy papír alapon valamennyi postahivatalban ingyenes válaszborítékban feladva megteheti.

(MTI)

Fotó: Bruzák Noémi/MTI

D_NOE20180324001 D_NOE20180324007

...megosztás