Barátság – kulturális és közéleti folyóirat

Meghívó

Képzőművészeti kiállítás a Budapesti Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében / INVITAŢIE: Expoziție de artă plastică la sediul Filialei Seghedin a Institutului Cultural Român Budapesta

Képzőművészeti kiállítás a Budapesti Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében

  1. január 18-án, csütörtökön, 18:00 órakor nyílik meg a Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében a Temesvári Nyugati Egyetem Kepzőművészet és Design Karán vizuális művészeti doktori  fokozatot szerző Sinkó János, Kovács Keve, Molnár Sándor és ifj. Holler László képzőművészek kiállítása. A kiállítás kúrátora a nagyváradi Körösvidéke Múzeum igazgatója,  prof. univ. dr. Aurel Chiriac, aki a fent említett képzőművészek doktori képzésének témavezetője volt.

A TEMESVÁR 7.X.4.  címet viselő kiállításon ( a 7 doktoranduszból 4 állít ki most) többek között  linometszetek, installációk, tempera és olajfestmények, kollázsok,büvegfestéssel készült alkotások láthatók. Az alkotók által elmondottakból, íme egy gondolat:  A végcél, ami felé  törekszünk hasonlít a földhöz: ugyanis az élő anyag számtalan rétegének szintéziséról van szó.  Az igazi érzékiség akkor születik meg, amikor a festő felfedezi, hogy a fa suhogása és a víz kérge testvérek, a kavicsok és a saját arckép ikerképek, és ebben az áldott pillanatban a világ lasssan-lassan összeáll, a művész pedig azt látja, hogy a látvány zuhatagok hátteréből kimagaslanak azok nagy és lényeges jelek, melyek egyformán képviselik az ember és a világegyetem valóságát.

Aurel Chiriac a Körösvidéki Múzeum igazgatója, tudományos kutató, a Nagyváradi Egyetem egyetemi tanára.  Számos kötet és tanulmány művészettörténeti tanulmány szerzője, melyek az Északnyugat Románia kultikus festészetéről (XIV-XIX. sz.), kultikus tárgyakról, a bihari paraszti kézművesekről, a XII-XIX. század közötti  északnyugat romániai építészetről, valamint a kortárs képzőművészetekről szólnak.

 

A Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében a kiállítás 2018. január 18 és március 16 között látogatható.

image003Holler Laszló Jr., Fekete-Körös völgye/Valea Crişului Negru, tempera

...megosztás