Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Ferkovics József festőművész kiállításának megnyitója – 2018. január 8. – Országos Idegennyelvű Könyvtár

KIÁLLÍTÁS MEGHÍVÓ

„Élni, ez a fontos. Mert nincs szebb az életnél, ha szép. (…)”

cigány képzőművészet, zene, tánc az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

 

Meghívó:

  1. január 8. hétfő, 17 óra

Ferkovics József festőművész kiállításának megnyitója

A kiállítást megnyitja Daróczi Ágnes Megtekinthető 2018. február 28-ig

 

Helyszín: Országos Idegennyelvű Könyvtár, 1056 Budapest Molnár utca 11.

Ferkovics József jelenleg Szombathelyen él, ahol kalandos életút után telepedett le.

Letenyén született 1961-ben, szülei még akkor elváltak, így állami gondozásba került. Nem volt kötődése a cigánysághoz amíg fel nem nőtt, és meg nem ismerte a szüleit. Megismerte a népét, a cigány kultúrát. Pécsett képezte magát Horváth János grafikusművésznél a képző- és iparművészeti középiskolában, miközben vájártanuló volt Komlón.1982-ben Budapestre költözött és a Képző- és Iparművészeti Főiskolán tanult. Három év után megszakította tanulmányait, mivel megnősült, egy ideig bányászként dolgozott, hogy eltartsa családját. 1989-ben Nagykanizsára költözött, azonban hiányzott neki a képzőművészeti alkotói munka, így éveken át tanított, rajzszakkört vezetett, gyerekeket készített fel képzőművészetből, közben a főiskolát is befejezte, grafikusi diplomát szerzett, majd újra Budapestre ment és alkotott.

Mind a táj-, mind a figurális ábrázolás erőssége, festményei közt vannak jeles szakrális, szimbolikus, akt- és portré képek. Kedvelt témái: az emberek, a szegénység és a természet. Számos stílusban alkot, mégis van egy saját, csak rá jellemző egyéni kifejezésmódja. Grafikái közül az 1944-es holokausztot ábrázoló grafikai sorozatai a leghíresebbek, amelyek többször is ki voltak azok állítva a Pávai utcai Holokauszt Emlékközpontban.

Számos tematikus és csoportos kiállításon szerepeltek képei, Budapesten, Magyarország vidéki városaiban és külföldön, Berlinben, Londonban, Nápolyban, Pekingben és Washingtonban. Művei megtalálhatók a Roma Parlament Képtárában, a Néprajzi Múzeumban, a Magyar Művelődési Intézet gyűjteményében és magángyűjtőknél. Számos grafikáját és festményét beválogatták a 2009-es Magyar festészet című reprezentatív albumba. Köztéri falfestései is ismertek.

Művészetéről és életéről, Sárga, piros, kék – Ferkovics József útjai címmel Boros Ferenc és Rozmán László készített többszörös díjnyertes filmet. (https://www.youtube.com/watch?v=dDDzwJRe9g0)

 

Meghívó

...megosztás