Barátság – kulturális és közéleti folyóirat

M E G H Í V Ó: Román filmnapok Szegeden

M E G H Í V Ó: Román filmnapok Szegeden

  1. november 7-9. között a Grand Caféban zajló Román Filmnapokon a szegedi filmkedvelők megismerhetik az elmúlt év román filmgyártásának néhány kiemelkedő alkotását. Az idén már 12. alkalommal Budapesten megszervezett Román Filmhét a Budapesti Román Kulturális Intézet egyik legsikeresebb és leghosszabb múltra visszatekintő programja. A rendkívüli érdeklődést kiváltó programot a Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókszervezete idén kiterjeszti Szegedre is, így a 2017. október második hetében az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetített filmek közül hármat a szegedi közönség is megtekinthet.

A filmvetítések 19.00 órától kezdődnek a Grand Caféban, a következő program szerint:

Kedd, november 7.: Ana, mon amour (r.: Călin Peter Netzer)

Szerda, november 8.: Törvénytelen(r.: Adrian Sitaru)

Csütörtök, november 9.: Fixeur(r.: Adrian Sitaru)

A belépés ingyenes.

 

Ana, mon amour

román-német-francia filmdráma, 2017, 127 perc

román nyelven, magyar felirattal

rendezte: Călin Peter Netzer

szereplők: Mircea Postelnicu, Diana Cavallioti

Explicit erotikus tartalmú jelenetek miatt a film megtekintése kizárólag felnőttek számára ajánlott.

Toma és Ana az egyetemen ismerkednek meg. Reményekkel teli szerelem szövődik közöttük, de kapcsolatuk hamarosan falat von kettejük köré. A bonyolult családi hátterű Ana neurózisban szenved, pánikrohamai vannak. A polgári jómódból jövő Toma sikeresen vállalja fel az oltalmazó szerepét, de később rá kell döbbennie, hogy olyasvalaki mellet él, akit képtelen megérteni, és akiért, ha meg akarjamenteni, a végsőkig el kell mennie. Cezar Paul-Bădescu Luminița, mon amour című regényének filmes adaptációja szokatlan szerelmi történet, amely egy párkapcsolat legfeszültebb és legtörékenyebb pillanatait helyezi a középpontba. A film a 2017-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválversenyprogramjában mutatkozott be, ahol Dana Bunescu, a film vágója a Kiemelkedő Művészi Teljesítmény Ezüst-medve díjában részesült.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=QBBQs_IICT8

 

Törvénytelen

román-lengyel-francia filmdráma, 2016, 89 perc

román nyelven, magyar felirattal

rendezte: Adrian Sitaru

szereplők: Adrian Titieni, Bogdan Albulescu, Alina Grigore, Robi Urs

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.

Az Törvénytelen egy ikerpár történetét és törvénytelen kapcsolatát mutatja be. Fontos szerephez jut a basáskodó orvos apa, a besúgás, elhallgatás és konformizmus. Egy család, ahol az erkölcs és a törvény közötti határ mintha mindig elmosódott. Még egy abortusz esetén is. Adrian Sitaru (Sporthorgászat, A legjobb szándék, Házi á(lla)tok) filmjét 2017-ben a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Fórum szekciójában vetítették, ahol az Art Mozik Nemzetközi Szövetségének (CICAE) díját nyerte.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=3QndcAKxr7s

 

Fixeur

dráma, 2016, 98 perc

román, francia és angol nyelven, magyar felirattal

rendezte: Adrian Sitaru

szereplők: Tudor Istodor, Mehdi Nebbou, Diana Spătărescu, Nicolas Wanczycki

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.

Radu a France Presse Hírügynökség bukaresti irodájának gyakornoka, egy teljes jogú riporteri állás várományosa. Egy Franciaországból kiutasított fiatalkorú prostituált történetének feldolgozása kiugrási lehetőséget jelent számára, hiszen ezzel bizonyíthatja rátermettségét. Mégis, minél közelebb kerül céljához, kezd rádöbbenni, hogy a dolgokhoz való ádáz hozzáállása igencsak megkérdőjelezhető, még ebben a szakmában is. Adrian Sitaru filmjének főszereplője, Tudor Istordor a Les Arcs Európai Filmfesztiválon (2016) a legjobb férfi szereplő díját nyerte.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=4c7R3GzrXFI

image001

...megosztás