Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

60 éves a Neue Zeitung

Jubilált a Neue Zeitung szerkesztősége

Szeptember 20-án volt hatvan éve annak, hogy megjelent a Freies Leben, a Neue Zeitung elődjének első száma. Ebből született meg a hatvan éves hetilap, mely a régi és a mai munkatársak, több vendég és érdeklődő jelenlétében ezen a napon ünnepelt a Magyarországi Németek Házában, a Lendvay utcában.  Itt működik ma is a szerkesztőség.  Schuth János főszerkesztő köszöntötte az egybegyűlteket, közöttük Ritter Imre német parlamenti szószólót, Dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet helyettes ombudsmant, Tircsi Richárd Nemzetiségi Főosztályvezetőt (EMMI) és Heinek Ottót a Magyarországi Németek Önkormányzatának elnökét, aki maga is a hetilapnál kezdte pályáját.

Az ünnepséget a  26 éves Neue Zeitung Alapítvány ülése előzte meg, melyen Alapszabálymódosításról és új kuratórium megválasztásáról döntöttek.

A jó hangulatú ünnepségen  visszatekintettek a kezdetekre, kerekasztal-beszélgetésben idézték meg Heinek Ottó, Leipold Péter egykori főszerkesztő, Dr. Erb Mária, a  leköszönő kuratórium elnöke, az ELTE Germanisztikai Intézetének főmunkatársa, Mayer Éva , aki 27 évig volt a hetilap riportere, most az új kuratórium elnökévé választották, Schuth János főszerkesztő,  1970-ben került  a Neue Zeitunghoz, Korb Angéla, fiatal munkatárs és Ambach Mónika, az új kuratórium tagja. Dr. Tóth Ágnes kisebbségkutató tudományos kutatásának egy részét mutatta be, mely a Neue Zeitung történetével is foglalkozik, részletet olvasott fel készülő tanulmánykötetéből.  Az ünnepség egy pohár bor mellett, beszélgetésekkel, visszaemlékezésekkel folytatódott.

 

Bajtai László felvételei

IMG_8905 IMG_8917 IMG_8921 IMG_8950IMG_8928