Barátság – kulturális és közéleti folyóirat

Az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége közgyűlése Horvátországban

AZ ORSZÁGOS NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATOK SZÖVETSÉGÉNEK KIHELYEZETT ÜLÉSE HORVÁTORSZÁGBAN

Szeptember elején az Országos Horvát Önkormányzat meghívására az Önkormányzat Pag-szigeti (Vlašići) Horvát Képzési és Oktatási Központjában tartotta soros közgyűlését az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége (ONÖSZ). Az ONÖSZ elnökének meghívására az EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civilt Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságáról Tircsi Richárd főosztályvezető valamint nyolc országos önkormányzat elnöke és munkatársa érkezett a Központba.

Az ülés napirendjén – az intézmény bemutatása mellett – aktuális kérdések szerepeltek. Ezek keretében az ONÖSZ jelenlévő tagjai áttekintették a 2018. évi költségvetési törvény nemzetiségi célú forrásainak változásait és tartalmát. Megelégedéssel nyugtázták, hogy a nemzetiségi célú forrásoknak az elmúlt években tapasztalt a növekedése nem áll meg a jövő évben sem. A kifejezetten a nemzetiségi közösségek támogatását szolgáló EMMI forrás összegének növelése segíthet a nemzetiségi köznevelésben és felsőoktatásban tapasztalható problémák kezelésében. Az e célra betervezett források felhasználását illetően a nemzetiségek országos önkormányzatainak vezetői konkrét javaslatokat fogalmaztak meg

A jövő évi költségvetés egyes nemzetiségi célú keretei mellett napirendre került a nemzetiségekről magyar nyelven tájékoztató Barátság című folyóirat jövőjének kérdése is. A lap jelenlegi kiadója a Filantróp Társaság Barátság Egyesülete az ONÖSZ segítségét kérte ahhoz, hogy a Barátság finanszírozása és szerkesztése a jövőben is stabil és szakszerű maradhasson. Az ONÖSZ kész segítséget nyújtani mindkét kérdésben.

A látogatást kihasználva az ONÖSZ tagjai eleget tettek a Zadar megyei Közgyűlés elnöke meghívásának és ellátogattak a Megyeházára is. A delegációt Šime Mršić alelnök fogadta és tájékoztatta a megye jelenéről, fejlesztési terveiről és együttműködéséről Baranya megyével.

Zadar_Župan Zadar3

...megosztás