Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Várna – Európa Ifjúsági Fővárosa 2017.

Várna, Európa Ifjúsági Fővárosa 2017

Nagy Jucó2017. augusztus 2.

Bulgária harmadik legnagyobb városa, Várna híres tengerparti üdülőhely és forgalmas kikötő.  A 378 km-es fekete-tengeri partszakasz központja nyüzsgő éjszaki életével és fesztiváljaival az ország nyári fővárosa. Két lubickolás között érdemes szétnézni a környéken, még magyar vonatkozású emléket is találunk.

web1

Várna az i.e. 6. században virágzó görög gyarmatváros volt, az i.e. 1. századi római hódítás után is megőrizte jelentőségét. A 8. században Bulgária része lett, majd 1393-ban török kézbe került. 

1444-ben itt zajlott az I. Ulászló magyar-lengyel király és Hunyadi János hadainak vereségével és a király halálával végződő várnai csata. Az Ulászló emlékmauzóleumban felelevenednek a csata történései, a kertjében Hunyadi János szobra emlékeztet a vesztes csatára.

web2 web3

Várna sétáló utcás belvárosában egész évben zajlik az élet: a látogatókat impozáns bizánci stílusú templom, szökőkutak, éttermek és kávézók várják. A fákkal benőtt tengerparti kert felüdülést nyújt a hőség elől, a bárok és pubok pedig a partvidék legvonzóbb éjszakai életével csábítanak.

Esős napon a Régészeti Múzeum, aquarium és delfinárium kínál kellemes időtöltést. A Régészeti Múzeumban százezernél is több Várnában és környékén talált ókori lelet látható.

web4 web5 web6 web7 web8

Az ortodox katedrális őse a 15. században épült, a 17. században bővítették ki. Mária mennybemenetele-székesegyház a szófiai Aleszandar Nevszki-székesegyház után a második legnagyobb bulgáriai keresztény templom a török elleni felszabadítási harcokban elesett orosz katonák emlékére épült. Az 1886-ban elkezdett katedrális építésének költségeit a várnai polgárok fedezték. Aranyozott hat hagymakupolájával nagyon hasonlít a szentpétervári katedrálishoz, ez nem véletlen, hisz tervezője Maas orosz építész volt.

web9 web10 web11 web12

A sétáló utca elején áll a Sztojan Bacsvarov Drámai Színház és Várnai Operaház impozáns épülete.

Júniusban rendezték a Várnai nyár nevű eseményt, amely Bulgária első számú nemzetközi kortárs színházművészeti fesztiválja. Júliusban Nemzetközi Zenei Fesztivál és Nemzetközi Balettverseny, augusztusban Dzsesszfesztivál szórakoztatja az Aranypartra látogatókat. 2017-ben a Várna lett az European Youth Capital.

...megosztás