Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

2017. július 3-án és 4.-én zajlik a Goethe Intézet kisebbségi konferenciája

GI

FÓKUSZBAN  A KISEBBSÉGEK

 

A Németország és Franciaország ösztönzésére újjáéledt Európa-diskurzus új megvilágításba helyezi a német kisebbségek kérdését is. „Az új európai helyzet kihat a kisebbségi kérdés kezelésére is“ – fogalmaz Michael Müller-Verweyen, a budapesti Goethe Intézet igazgatója. Az intézet július 3-án és 4-én kétnapos konferenciát tart Budapesten „A német mint kisebbségi nyelv az európai többnyelvűség kontextusában“ címmel.

Amint az német kultúrpolitikai témák esetén kézenfekvő, a konferenciának a német nyelvű Andrássy Egyetem (1088 Budapest, Pollack Mihály tér 3.) ad otthont. Az egyetem és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata egyaránt partnerként működik közre.

A tanácskozásra közel egy évvel a budapesti Német Nagykövetség által kezdeményezett „kisebbségek Európában“ témájú konferencia után kerül sor. Míg a 2016-os konferencia a volt tartományi miniszterelnök, Bernhard Vogel jelenlétében zajlott, idén Hartmut Koschykot, a német szövetségi kormány nemzeti kisebbségekért felelős megbízottját hívta meg a Goethe Intézet. Rajta kívül a kérdés cseh, horvát, kazah, lengyel, lett, litván, orosz, román, szerb, szlovák, szlovén, ukrán és természetesen magyar szakértői vesznek részt a nemzetközi eszmecserén. A budapesti konferencia célja a német kisebbségekkel folytatott munka stratégiai irányának kijelölése a következő évekre.

A konferenciát két vitaindító előadás nyitja: az egyik az anyanyelv szerepét betöltő kisebbségi nyelvek helyzetét vizsgálja az európai többnyelvűség kontextusában, a másik egy új európai identitás történelmi örökségeként értelmezi a kisebbségi nyelveket. Ezután konkrét magyarországi és lengyelországi példák kerülnek górcső alá, a második napon pedig nemzetközi munkacsoportokban folytatódik az eszmecsere.

A budapesti Goethe Intézet évek óta aktív szerepet vállal a német kisebbségek támogatásában. Diákoknak tanulmányi versenyeket, tanároknak továbbképzéseket szervez a kisebbségi nyelvként oktatott német nyelv metodikájáról, részt vesz az oktatási és tananyagok kidolgozásában, a helyi médiaközpontokat pedig anyagokkal látja el a németoktatáshoz.

német nyelvű konferencia programját a mellékletben találja meg, a Goethe Intézet kisebbségekkel kapcsolatos tevékenységéről itt talál bővebb információt. Várjunk konferenciánkon!

Goethe-Institut Budapest_foto

Programm Minderheitenkonferenz Budapest 2017_MN

...megosztás