Barátság – kulturális és közéleti folyóirat

Német Nemzetiségi Ifjúsági Filmünnep

Az Abgedreht! megint minden volt, csak unalmas nem

 

Amikor a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár tizenegy évvel ezelőtt első alkalommal rendezte meg az Abgedreht!-et, a szervezők nem is sejtették, hogy a Magyarországi Német Ifjúsági Filmünnep ennyi éven át népszerű marad a fiatalok és a közönség körében. Hatszáznál is több az eddigi résztvevők száma és ebben a filmek közreműködői még csak benne sincsenek. Az első évek győztesei hamarosan már 30 évesek lesznek. Repül az idő, de az Abgedreht! mégsem válik unalmassá.

A német nemzetiségi, kéttannyelvű, nyelvoktató középiskolák csapatai évről évre jelentkeznek, hogy egy maximum tíz perces német nyelvű filmet forgassanak a magyarországi németekről. A verseny csúcspontja kétségtelenül a mozinap, amire idén április 28-án került sor a budapesti Művész Moziban. A közönség összesen tizenkét filmet láthatott. A diákok a történelmi események mellett, mint a be- illetve kitelepítés, például a haza és kettős identitás aktuális kérdését is feldolgozták. Bepillantást engedtek a mindennapjaikba, és bemutatták, milyennek látják a hazánkban élő német nemzetiséget.

A zsűribe mindig olyan szakemberek kapnak meghívást, akik járatosak a filmezés és televíziózás, a német nyelv, illetve a német népismeret területén. Idén Claudia Walpuski (a budapesti Német Nagykövetség sajtóreferense), Dr. Gerner Zsuzsanna (a PTE Germanisztikai Intézetének vezetője) és Hoffmann György (rendező) ítélték oda a díjakat. Mindhárman nagyon elismerően nyilatkoztak a látottakról. Az első díjat a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont csapata vehette át a Zaubergine című alkotásért. A diákok iskolájuk alsósainak egy napját mutatták be igen humoros módon.  A bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának diákjai végeztek a második helyen. Az Ungarndeutsche Ballade című film egy különleges irodalmi összeállítás. A harmadik díjnak a budapesti Tamási Áron Gimnázium csapata örülhetett. Ők a haza és az elűzetés értelmezéséről forgattak filmet Generationen címmel.

Természetesen senki sem távozott üres kézzel. A résztvevők idén is Abgedreht! pólót és értékes ajándékcsomagot kaptak.

A Zentrum ezúton köszöni a rendezvény támogatóinak segítségét: Német Nagykövetség Budapest, Goethe Intézet, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (NEMZ-KUL-EPER-17-0205 pályázat), Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, Magyarországi Német Fiatalok Közössége, Neue Zeitung, Magyarországi Német Színház, MTVA – Unser Bildschirm, valamint Treffpunkt am Vormittag.

abgedreht_2017_foto

...megosztás