Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Ember Mária-díjat adott át a Raoul Wallenberg Egyesület

Ember Mária-díjat adott át a Wallenberg Egyesület

A Raoul Wallenberg Egyesület Ember Mária-díjat alapított, adózva Ember Mária író, újságíró, műkritikus, műfordító és történész emlékének. Az egyesület olyan emberek tevékenységét kívánta elismerni, akik munkásságukkal kiemelkedően mutatták be a magyar-zsidó együttélés történetét, a soá tragikus eseményeit a magyar történelem és kultúra részeként jelenítették meg. A díjazottak emlékérmet kaptak, amelyet Czinder Antal Munkácsy-díjas szobrászművész, az egyesület tagja készített. A bíráló bizottság tagjai többek közt Bálint András színművész, Szilágyi Ákos esztéta és Vajda Júlia szociológus, pszichológus volt.

2017-ben Ember Mária-díjat kaptak:

Csillag Ádám
dokumentumfilm-rendező

A Balázs Béla-díjas rendező a jelenkor „mindennapi történelmét”, fontos eseményeit dokumentálja. Filmjeit közadakozásból készíti. Az Élet Menetéről, a Rumbach Zsinagógáról, Kertész Imre temetéséről készített többek közt filmet. Filmjei olyan témákkal foglalkoznak, amelyek társadalmi traumákról szólnak, a békés együttélés fontosságára hívják fel a figyelmet. Legutóbbi dokumentumfilmje, a Járvány, a cigányok ellen elkövetett sorozatgyilkosság dokumentumait foglalja össze. Csillag Ádámnak gyakran nem marad forrása az utómunkálatokra, de fontos témákról szóló dokumentum-gyűjteménye őszintén beszél majd a jövő történészeinek, kutatóinak arról, mi történik valójában ma Magyarországon.

Bánki Miklós és Simonyi Andrea
(megosztott díj)

Bánki Miklós és Simonyi Andrea civil önkéntesként (megélhetésüket biztosító polgári foglalkozás mellett) 2010 óta végeznek kutató, dokumentáló és szervező munkát azért, hogy a magyar társadalom szembe tudjon nézni a soá történelmével. 2012-ben dokumentumfilmet készítettek az akkor még feltáratlan városmajori nyilas gyilkosságokról. Fontosnak tartják, hogy a fiatalok, a keresztény közösségek is megismerkedjenek a holokauszt valóságos történéseivel. 2014-ben szervező munkájuk nyomán érkezett Magyarországra a Jobst Bittner által vezetett tübingeni közösség, akik nácik unokáiként járták be az egykori halálmenetek útvonalát és megkövették a zsidó közösségek képviselőit. Útjuk során a zuglói nyilas gyilkosságok helyszíneként ismert zuglói zsinagógát is felkeresték, ahol a főrabbi ezekkel a szavakkal méltányolta vallomásukat: „Hetven éve vártam erre.” Bánki Miklós és Simonyi Andrea olyan diákprogramokat is szerveznek, amelyek különböző hátterű fiatalokat segítenek abban, hogy együtt dolgozzák fel az előző nemzedékek traumáit.