Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Emlékkonferencia Fatuska János emlékére Tatán

Német Nemzetiségi Múzeum

Konferenciát szervezett a tatai Német Nemzetiségi Múzeum a közelmúltban elhunyt első muzeológusa, Fatuska János munkásságának emlékére, „Múzeumi történetek” címmel.

A 2016-ban elhunyt Fatuska János, a Kuny Domokos Múzeum és a Német Nemzetiségi Múzeum egykori igazgatója volt, akit teljes életműve a tatai múzeumhoz kötött. Ő teremtette meg a német nemzetiségi gyűjtemény alapjait, és szervezte meg a Nepomucenus malomban a néprajzi múzeumot. Tudományos kutatásai a hazai németség történetére és néprajzára irányultak. Mint a tatai múzeum igazgatója, elindította többek között a gyűjteményi katalógusok sorozatát. Nagyszerű kolléga, jó vezető, tehetséges kutató, széles látókörű, művelt ember volt, akire jó szívvel emlékeznek vissza pályatársai.

Dr. Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum megbízott igazgatója a rendezvénnyel kapcsolatban elmondta: – a konferenciának kettős jelentősége van, hiszen egyrészt egy olyan kollégára emlékeznek általa, aki 1972-től gyakorlatilag alapító néprajzos muzeológusa volt a német nemzetiségi bázismúzeumnak, s helytörténeti munkálatain, gyűjtésein, és muzeológiai koncepcióin keresztül tudják most áttekinteni ezt a szakterületet. Emellett fontos, hogy Fatuska János nagyon aktív terepmunkáját arra is fel tudta használni, hogy megerősítse a német nemzetiségűek identitását, és első kézből közvetítse a korszak tudományos ismereteit.

A konferencián a Komárom-Esztergom megyei múzeumok történetéről és gyűjteményeiről, továbbá a nemzetiségi muzeológia jelenkori lehetőségeiről tartottak előadásokat március utolsó napján.

Dr. Schmidtmayer Richárd www

...megosztás