Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Stefan Oroian kiállítása Budapesten

Stefan Oroian (Oroján István) Gyulán élő és alkotó képzőművész festményeiből és kisplasztikáiból látható kiállítás április 10-től a Budapesti Román Kulturális Intézetben, Budapest, VIII. Izsó u. 5.

Stefan Oroian 1947. február 19-én született Battonyán. A Szegedi Tudományegyetemen végezte tanulmányait rajz- és művészettörténet szakon, Szegeden Winkler László, Budapesten Fajó János volt a mestere – olvasható az intézet MTI-hez küldött közleményében.


A Magyar Képzőművészek Szövetségének, az UNESCO Képzőművészeti Tagozatának, a Román Képzőművészek Szövetsége aradi leányintézetének tagja, munkásságáért elnyerte a Békés megyei Képzőművészek Szövetségének díját, a Román Állami Lovagkereszt tisztifokozatát, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, idén pedig a Román Kulturális Intézet a Történelmi Közösségek Nívódíjával ismerte el művészeti tevékenységét.

Munkáit számos magyarországi, romániai, németországi, franciaországi, hollandiai és olaszországi tárlaton bemutatta, 2007-ben az ő kiállításával avatták fel a Budapesti RKI Szegedi Fiókintézetét Adrian Cioroianu Románia külügyminiszterének jelenlétében.

A közlemény idézi Horia Medeleanu művészetkritikust, aki szerint Stefan Oroian határozott, geometriai térbe helyezett színei könnyedek, áttetszőek és melegségükkel hangulatosak. A határozott, geometriai térbe helyezett színei könnyedek, áttetszőek és melegségükkel hangulatosak, “a végtelen térrel való, mozgást feltételező emberi kapcsolatot fejezik ki”.

...megosztás