Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

POZIVNICA – AVALA EXPRESS 20 – MÁJUS 9. 19h BETHLEN TÉRI SZÍNHÁZ

image001
​AVALA EXPRESS 20

  1. május 9., 19:00

Cseh Tamás dalok – ahogyan még biztosan nem hallotta

Песме Тамаша Чеха – на српском

A Magyarországi Szerb Színház előadása szerbül, magyar felirattal. Cseh Tamás igazi klasszikussá vált, dalait időről-időre feldolgozzák és különböző színpadi produkciókban adják elő. Most azonban valami egészen különleges est készül. A budakalászi szerb családban született költő és irodalomtörténész, Milosevits Péter fordításában – a Magyarországi Szerb Színház tagjai jóvoltából – 1996. március 3-án volt az első koncert, amelyen szerb nyelven szólaltak meg Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai. A nagy sikerű előadáson a szerzőpáros személyesen is jelen volt. A 20 évvel ezelőtti koncert emlékére rendezett előadás szimbolikus címszereplője a legendás vonat, az AVALA Expressz, amely Belgrádból Pesten át megy Bécsbe. A kerettörténet szerint a Keleti pályaudvaron a beérkező szerelvényt egy fiú várja: érettségi tablóval a kezében rohangál és a leszálló emberek között keresi az egykori osztálytársakat, akik „Jugóból” jöttek, de nincs senki, mert kitört a háború…
Az 1996-os koncert felidézésekor a szerb és magyar szövegeket a háttérben kivetítve olvashatja a közönség. A dalszövegek nem tükörfordítások, hanem átköltések, amelyek híven őrzik Bereményi Géza világának hangulatát.

Előadók: Matoricz József, Rusz Milán, Ember Tibor, Milosevits Mirkó.

Az előadás a Nemzetiségi színházi sorozat keretében valósul meg a Nemzetiségi Színházi Szövetség együttműködésével.

Magyarországi Szerb Színház (Srpsko pozoriste u Madjarskoj): Tizenhét éve működik folyamatosan a társulat, vezetője Rusz Milán. Célja, hogy magas színvonalú, professzionális előadásokat játsszon szerb nyelven, és elvigye mindenhová, ahol igénylik a színházat és az anyanyelvén megszólaló színészt. A színház jelentős részt vállal a magyarországi szerb nemzetiségek nyelvének és identitásának megőrzésében. Néhány színpadi műfajt elsőként, illetve egyedüliként a Magyarországi Szerb Színház szólaltatott meg szerb nyelven (passiójáték, operett, zenés vígjáték, rock-opera). A társulat 2007-ben megkapta a Magyar Művelődési Intézet „Pro Cultura Minoritatum Hungariae” díjat.

...megosztás