Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Meghívó – Külső program – Múzeumpedagógia foglalkozás 2016.04.15.

MEGHÍVÓ

 

A KÖNYV(tár) TÁMASZ Egyesület és az Országos Idegennyelvű Könyvtár szeretettel várja az érdeklődőket külső helyszínen megrendezésre kerül programjára 2016. április 15-én pénteken 15 órára a Néprajzi Múzeumba a HANGZAVAR című múzeumpedagógia foglalkozásra.

Közreműködő: Joó Emese múzeumpedagógus és Pálóczy Krisztina muzeológus, a program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Regisztrálni 30 fő tud a zupan.veronika@oik.hu  címen 2016. április 14-én 16 óráig.

Elsősorban a nyugdíjas és a középiskolás korosztály jelentkezését várjuk, hogy közösen vegyenek részt a programon.

Helyszín: Néprajzi Múzeum, 1055 Kossuth Lajos tér 12.

 

Az idősebb korosztály számára is érdekes foglalkozás A magyar nép hagyományos kultúrája című  állandó kiállításhoz kapcsolódik.

A tárlat érzékelteti a Kárpát-medence népeinek etnikai és vallási megoszlását, bemutatja a jellemző településformákat, megismerteti a paraszti munka sokrétűségét és változatos eszközkészletét, a parasztság hétköznapi és ünnepi viseletét. A látogató képet kap a népi táplálkozás hagyományairól és társadalmi eltéréseiről.

A kézművesség köréből a jellegzetes falusi mesterségek mutatkoznak be: asztalos, kovács, fazekas, posztóműves, szűrszabó, csizmadia, süveges és szűcs.

A falu és a város kapcsolatát, találkozási alkalmait a piac és a vásár látványos enteriőrjei tárják a látogatók elé. A hagyományos népi kultúra szellemi gazdagságát tükrözi a kiállítás utolsó témája: a kalendáriumi ünnepek sora. Az egyházi és a gazdasági év előírásaihoz igazodó népszokások kellékei és látványos jelenetei (a regölés, a farsangi állatalakoskodás, a székely betlehemes játék vagy a karácsonyi asztal) a magyar paraszti műveltség nyugati és keleti elemekből ötvöződött sajátosságait tárják az érdeklődő látogató elé. A foglalkozás a kiállítási termekben zajlik, ahol a kiállított anyag megismerése mellett sokféle tárgyat és hangszert adunk kézbe, illetve hanganyagokat is bemutatunk.

A foglalkozás időtartama 90 perc.

Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet

A program az Értékmentés – nemzedékek és a hagyományok értékeinek kölcsönös megismerése című sorozat záró programja.

...megosztás