Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Nagyszerű képek, remek hangulat, jó beszélgetések – így zajlott a Blickpunkt 2015

Kitűnő hangulatban zajlott a 8. Blickpunkt zárórendezvénye a Műcsarnok vetítőtermében november 14-én szombaton. Bár egy ilyen Blickpunkt-esemény mindig különleges, az idei talán még jobban kiemelkedett az összes eddigi közül. Vagy 140 vendég érkezett az egész országból a fővárosba, hogy élőben láthassa a döntőbe jutott képeket. Szinte kivétel nélkül jelen volt valamennyi díjazott is. Az eseményen a nézők soraiban ült többek között Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke és Maria Altmann, a budapesti Német Nagykövetség kulturális osztályának vezetője, akik természetesen a díjátadó során is közreműködtek, hiszen az általuk képviselt hivatalok és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (NEMZ-KUL-15-0436) idén is a rendezvény kiemelt támogatói voltak.

IMG_0510

A Blickpunkt – Képek versenye egy interneten zajló fotóverseny, melyet a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, azaz a Zentrum rendez. A versenyre profi- és amatőr fotósok egyaránt nevezhetnek fotó, archív kép és képeslap kategóriában olyan alkotásokkal, amelyek a magyarországi németséghez köthetőek.

Mi is zajlik egy Blickpunkt zárórendezvényen, illetve mi is történt szombaton? A vendégeket a Zentrum munkatársai fogadták, majd a vetítőterembe irányították, ahol szokás szerint már a falakon függtek a döntőbe jutott alkotások. Behatóbban tanulmányozni a szebbnél-szebb fotókat mindig a műsor után lehet igazán, hiszen kezdés előtt mindenki igyekszik megtalálni azt a helyet, ahonnan a legjobban látható a vetítővászon, amin az összes versenymű kivetítésre kerül. Idén 255 képet küldtek be a versenyzők. További 50 fotót töltöttek fel a Blickpunt-Selfie-Instagram kategóriában. Ebben ugyan díjat nem osztottak, de a manapság oly divatos szelfik a vetítésen szintén bemutatásra kerültek és zajos sikert arattak.

Ambach Mónika, a Zentrum igazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy a képek kivétel nélkül bizonyítják, milyen gazdag a magyarországi németek kultúrája, és milyen sok embernek fontos német származása valamint a hagyományok ápolása. Az elmúlt évek során az internet segítségével több tízezren láthatták már a Képek versenyére beküldött alkotásokat, a legszebb képekből összeállított Blickpunkt vándorkiállítás pedig folyamatosan úton van az országban.

A vetítésben természetesen valamennyi beküldött kép helyet kapott. A nagy vászonra kivetített képek hangulata magával ragadta a nézőket, az élményt Marosi Zoltán harmonikajátéka tette még felejthetetlenebbé. Ezt követően kezdődött a díjátadó. Máy Péter zsűrikollégái – Mayer Éva és Csorba Károly – nevében is méltatta a Blickpunktot, mint kezdeményezést és aminek hatására oly sok jó kép született, illetve került már a Zentrum archívumába. Kiemelte annak fontosságát, hogy immár 8. alkalommal is egy egész közösség mozdult meg egy közös cél érdekében.
A műsor egyik izgalmas része, amikor bemutatják a Blickpunkt falinaptárat, ami tizenkét fotót és két képeslapot tartalmaz. A hivatalos program végén pedig természetesen idén is csoportkép készült a díjazottakkal. A vendégek megtekintették a kiállított alkotásokat, majd pedig a kávézóban lehetőség nyílt egy kis frissítő és torta mellett megtárgyalni a látottakat.

Hiába, a Blickpunkt már a kezdetek óta sokkal több, mint egy verseny. Egy közösségi kezdeményezés, aminek élmény részese lenni és ez 2015-ben, immáron nyolcadik alkalommal is így volt.

A Blickpunkt 2015 díjazottjai

A fődíjakhoz járó 101 euró pénzdíjat a budapesti Német Nagykövetség ajánlotta fel.

Fődíj – fotó kategória:
Baracs Dénes: Hajnal Fekeden

Fődíj – archív fotó kategória:
Baráth Gábor: Singer varrótanfolyam Villánykövesden

Fődíj – képeslap kategória:
Lieszkovszky Tamás: Üdvözlet Mórágyról!

Zentrum-különdíj:
Gyulai Szilvia: Betekintés a tisztaszobába (Harta, 2015.)

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának különdíja:
Stark Katalin: A büszke nagymama az öt unokájával

A Barátság folyóirat különdíja:
Kreisz Viktória: Dunabogdányi hólabdafánk
Scheffer Krisztina: Emma hapasban

A Neue Zeitung különdíja:
Barkó Gábor: Báránytánc

Máy Péter különdíja:
Fulajtár Pál: Lendület
Baracs Dénes: Mindenszentek előtt (Palotabozsok) és Temető a hárs alatt (Véménd)

Csorba Károly különdíja:
Babarci Német Nemzetiségi Önkormányzat: Werner-ikrek

A Deutscher Kalender különdíja:
Baráth Gábor: Singer varrótanfolyam Villánykövesden
Kulcsárné Hinze Mária: Ma biciklizünk…
Baracs Dénes: Hajnal Fekeden

A Blickpunkt 2016 falinaptár megvásárolható a Zentrum irodájában, vagy megrendelhető az info@zentrum.hu e-mail címen illetve a +36-1-373-0933 telefonszámon. (Ára: 1700 forint + postaköltség.)

A Blickpunkt 2015 döntős képei >>>

Ajándékozzon Blickpunkt-naptárat! >>>

Rendezvényfotók: Máy Lydia

...megosztás
nemzetiség: