Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Mayer Éva – (N)OMEN

A SZLOVÁK NEMZETI MÚZEUM –  SZLOVÁKIAI MAGYAR KULTÚRA MÚZEUMA  ÉS A HAGYOMÁNYOK ÉS ÉRTÉKEK POLGÁRI TÁRSULÁS kiállítása Pozsonyban:  Mayer Éva – (N)OMEN című 2015. október 21-én 17.30 órakor kerül sor a pozsonyi Brämer – kúriában (Žižkova 18.).

Mayer Éva (1983) Pozsonyban született, Somorján és Budapesten él és alkot. Főiskolai tanulmányait 2008-ban fejezte be a

Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán. 2012 óta ugyanezen egyetem doktori képzésén vesz részt. 2013-ban szakmai munkája elismeréseként Munkácsy-díjjal tüntették ki. Külföldi tanulmányúton volt 2007-ben Corkban (Írország), idén pedig a prágai Akademie výtvarných umění-n végez szakmai kutatómunkát. Kiállításai révén rendszeresen szerepel különböző szlovákiai, magyarországi és külföldi fórumokon. Emellett kultúraszervezőként is tevékenykedik, és több kurátori projekt is kötődik nevéhez. A somorjai  DUNART.COM  nemzetközi művésztelep, valamint a Szlovákiai Magyar Képzőművészeti Fórum ötletgazdája és főszervezője.

 

Lélek-terek. Tizenkét lightbox. Rafinált rétegzettségü látványfóliák. Nagyvárosi tér-képek, neonfényekböl összeálló fél-absztrakt mintázatok. Egy zavarba ejtően hatalmas, talaj nélküli termeszhangya város, irodaházak és felhőkarcolók végeláthatatlan rengetege. Egy anonim, arctalan és személytelen közeg, melynek látványa az egyént önkéntelenül is saját végességével, létének törékenységével (és nem utolsó sorban) – belső törvényeivel szembesíti. A madártávlatból szemlélt megapolisz monotóniájába helyenként apró üzenetek mosódnak – az ószövetségi tízparancsolat Braille-írással szedett átiratai. Mayer Éva legfrissebb alkotásainak metaforikája a személyes és közösségi tér, a magánszféra és a mindent átható nyilvánosság, a belső, személyes értékek, valamint a kollektív, társadalmi normák és az egyénre nehezedő elvárások közt feszülő ellentmondásos viszonyrendszerről beszél. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kiállítást megnyitja:

Csanda Máté művészettörténész.

A kiállítás megtekinthető 2016. január 10-ig.

...megosztás
nemzetiség: