Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Az interkulturális kompetenciák érvényesülése

A Budapesti és a Pest megyei Német Önkormányzat 2015. szeptember 25-én ünnepséget rendezett a Német Nemzetiségi Gimnáziumban a Budapesti Németek Európa-napja alkalmából. Ezzel egyidejűleg a Budapesti és az Észak-magyarországi Régió nemzetiségi iskoláinak tanévnyitóját is megünnepelték.

IMG_4986

A vendéglátó iskola kamarakórusa a magyarországi német himnusszal nyitotta meg a ünnepélyes délutánt. Ezután Dr. Heinz-Peter Behr német nagykövet, Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára és Ritter Imre, a magyarországi németek parlamenti szószólója tartott megnyitó beszédet.

Dr. Heinz-Peter Behr sokféle kihívásról beszélt. Egyfelől a tanulókkal szembeni magas iskolai követelményekről ejtett szót, amelyek teljes erőbefektetést igényelnek. A másik kihívás Európáról szólt. Európa számára az a kihívás, hogy az összes állam érdekeit összehangolja és maga mögött hagyja a háborúkat valamint a versenyben gondolkodást. A különféle nemzeti érdekeket csak kölcsönös megértéssel lehet kiegyensúlyozni. Pontosan ezen a ponton jelentős a nemzetiségi iskolák közvetítő szerepe, mert a két kultúra kombinálásával megalapozzák a későbbi interkulturális kompetenciákat.

IMG_5018

Fülöp Attila a család és a közösség fontosságáról beszélt, arról, milyen értékes a társadalmi összetartozás, és mennyire közel ért az ország a nemzetközi iskolák által a Magyar Álomhoz.
Ritter Imre bemutatta a kultúregyesületek és kulturális programok jelenét és jövőjét. Az utóbbi évek fejlődése azt mutatja, hogy a jövő is virágzó lesz az interkulturális kompetenciák tekintetében. Ha a tizenhárom magyarországi nemzetiség eltérő nemzeti érdekeit továbbra is annyira elfogadják és elismerik, mint eddig, akkor a kulturális programok és a kultúregyesületek száma megháromszorozódik a következő években.

A három beszéd után kitüntetéseket adtak át a német nemzetiségi iskolák tanárainak lelkes és szorgalmas iskolai munkájukért. A rangos Az év német pedagógusa 2015 kitüntetést idén négy fővárosi némettanár kapta meg: Leidingerné Fodor Mária (Medgyessy Ferenc Nemzetiségi Általános Iskola), Fehérné Istóczki Ildikó (Teleki Blanka Általános Iskola), Túri Katalin (Árpád Német Nemzetiségi Általános Iskola) és Farkas Mónika (Német Nemzetiségi Gimnázium). Pest megyéből László Mónika (Budaörs), Balog Ilona (Pomáz), Versánszki Anna (Dunaharaszti) és Ruttersmid Katalin (Újhartyán) kapta meg az elismerést. Sok esetben a tanulók javasolták és méltatták a tanárokat.

A ünnepélyes átadások után kezdetét vette a tanulók által összeállított sokszínű előadás. Puhl Nikolett és Fodor Norbert a III. kerületi Medgyessy Ferenc Általános Iskolából egy Loriot Feierabendjének részletét adták elő. Ez utána a XI. kerületi Teleki Blanka Általános Iskola 3. C osztálya táncolta és énekelte el a Fliegerliedet.

IMG_5012
A XXII. kerületi Árpád Utcai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola következett a Die Schwäbsche Eisebahne című verssel és az Im Märzen der Bauer ésGrüß Gott du schöner Maien című dalokkal. Az újhartyáni Német Nemzetiségi Általános Iskola két magyarországi német népdalt, a Solang ich jung und lebendig binés az Ein Schäfermädchen ging ins Grüne címűeket, illetve a Drachenabenteuer című verset prezentálták. A végen a Német Nemzetiségi Gimnázium 11. BD osztálya aRadina Polkát és a Kirtag-Polkát táncolták el.

Bárkányi Judit, a Fővárosi Német Önkormányzat elnöke zárta le a Budapesti Németek Európa-napját és megnyitotta a büfét. Ott alkalom nyílt egymást jobban megismerni és fesztelenül társalogni az eseménydús estéről.

Fee Dorina Dutombé
Fotók: Bajtai László

 

...megosztás
nemzetiség: