Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Már Dombóváron is kerekeken osztják az ételt

A Tolna megyei Dombóvár zárja idén azon települések sorát, amelyek a Német Szövetségi Belügyminisztériumtól (BMI) kapott pályázati pénz révén, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) közvetítésével új kisbuszra tehettek szert. A BMI 2014-2015-ben ugyanis ismét támogatta a német nemzetiségi településeken zajló szociális és közösségépítő kezdeményezéseket, mégpedig azzal, hogy a nyertes falvaknak-városoknak lehetővé tette, hogy negyed áron szerezzenek be egy kisbuszt. A dombóvári német nemzetiségi önkormányzat másodízben, és ezúttal sikerrel pályázott arra a lehetőségre, hogy a rászoruló lakóinak eztán kisbusszal szállíthasson házhoz ételt. A kilencszemélyes jármű kulcsait dr. Gutai Hajnalka, az MNOÖ hivatalvezetője és dr. Józan-Jilling Mihály, az országos német önkormányzat szociális ügyekért felelős tanácsnoka adta át a dombóváriaknak. 

DSC_0614

Az Étel kerekeken elnevezésű, mindenekelőtt szociális célokat szolgáló projektet 2001 óta évente hirdeti meg a német belügyminisztérium. A kezdeményezésnek köszönhetően már számos német nemzetiségi településen vált lényegesen egyszerűbbé az idősellátás: van mivel ebédet hordani a rászorulóknak, van mivel orvoshoz szállítani őket. Mind emellett az érintett települések fiataljai is hálásan használják a járművet – például akkor, ha a nemzetiségi kulturális csoportjukkal fellépésre utaznak.

A többi faluhoz, városhoz hasonlóan Dombóvár esetében is a vételár 75%-át a BMI-től kapott pályázati pénz tette ki, a maradék 25%-ot önrészként a település önkormányzata állta. A buszt mindenekelőtt tehát a városi és környékbeli idős emberek megsegítésére használják majd: az egyesített szociális intézmények által ellátok dombóváriak, valamint a környékbeli gyulaji és szakcsi lakók a kisbusz segítségével juthatnak majd naponta meleg ételhez. Ha emellett pedig például orvoshoz kell menniük, nem kell busszal utazniuk: sokkal kényelmesebb és egyszerűbb lesz nekik, ha az otthonuk előtt felszállnak az új járműre, amely néhány óra elteltével ugyanott ki is teszi őket.   

...megosztás
nemzetiség: