Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

A Magyar Tudományos Akadémia és az Audi Hungaria együtt fejleszti a jövő autóit – együttműködés az alapkutatástól az innovációig

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Tudományos Akadémia és az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. 2015. június 25-én. Az Akadémia a felfedező kutatások eredményeivel járul hozzá a Győrben folyó, kiemelkedő színvonalú járműipari kutatásokhoz, jelenlétével egyidejűleg kiemelve a nyugat-magyarországi régió műszaki és természettudományos kutatásainak támogatását.

20150625_MTA_AUDI_megallapodas_alairasa_015_web_szt

Fotó: MTA/Szigeti Tamás

Az együttműködés bázisaként az MTA új kutatóközpontot alapít Győrben. A Járműtechnológiai Kutatások Kiválósági Központja (J3K) a győri Széchenyi István Egyetemen jön létre, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (MTA SZTAKI) és a győri egyetem közreműködésével. Az új kutatóközpont működését az MTA, az Audi Hungaria, az egyetem és Győr városa együtt biztosítja, erről külön megállapodást írtak alá.

A J3K a hazai járműipar fejlődése és fejlesztése szempontjából fontos felfedező és kísérleti kutatásokkal foglalkozik. A J3K – szakmai és tudományos profiljának kialakítása során – a legújabb irányítási és infokommunikációs technológiák, illetve a kapcsolódó matematikai módszerek kifejlesztését, az anyagtudomány jármű-technológiában megjelenő problémáinak megoldását és alkalmazását, valamint az Industrie 4.0 irányultságú termelésinformatikai alap- és alkalmazott kutatásokat kívánja fő céljai közé helyezni. Az együttműködő felek olyan új kutatási innovációs centrum létrehozására törekednek, amely a dinamikusan fejlődő hazai járműiparral együttműködni képes, nemzetközileg elismert kutatóhellyé növekedhet az elkövetkező években.

Az aláíró felek kinyilvánították, hogy közösen vesznek részt a Magyar Tudományos Akadémia 2015 őszén megújuló, az alkalmazott kutatások és a versenyszféra felé nyitó Lendület programjában.

Az együttműködési megállapodás aláírói:
Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke
Thomas Faustmann, az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. ügyvezető igazgatója
Knáb Erzsébet, az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója
Monostori László, az MTA SZTAKI igazgatója
Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora
Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város polgármestere

„Az MTA főként alapkutatással foglalkozik, és szeretnénk, hogy ennek eredményei minél jobban érvényesüljenek a magyar gazdaságban. Szeretnénk erősíteni az egyetemekkel és az innovációs folyamatok egészével meglévő kapcsolatunkat. Az új kiválósági központ létrehozása mindkettőre jó példa. Az ideális az, amikor a fiatalok az oktatás és az alapkutatás során megismerkednek a legmodernebb műszerekkel, módszerekkel, és ezt a tudást az iparban tudják kamatoztatni” – mondta Lovász László, az MTA elnöke.

„Üdvözöljük a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezését, a kiválósági program elindítását. Külön öröm számunkra, hogy az első kiválósági kutatóközpont Győrben alakul meg. Az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. hosszú évek óta elkötelezett támogatója a kutatásnak és a képzésnek, melyek meghatározó tényezői a hosszú távú sikernek, és egyidejűleg hozzájárulnak Magyarország, mint ipari bázis további fejlődéséhez” – mondta Thomas Faustmann, az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. ügyvezető igazgatója.

„A Magyar Tudományos Akadémia, az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. és Győr város mai kézfogása új korszakot nyit a gazdaság, a felsőoktatás és a tudomány együttműködése terén. A felsőoktatással, a tudománnyal való kapcsolatunk alapja az a meggyőződésünk, hogy vállalatunk sikereinek zálogát a magasan képzett munkatársak jelentik. Személyügyi stratégiánkban ezért kap fontos szerepet a felsőoktatási, illetve a tudományos együttműködés” – mondta Knáb Erzsébet, az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója.

„A Széchenyi István Egyetem törekvései erősítik a győri gazdaság, a város térségszervező erejét, így a győri egyetem hatása is messze túlterjed a város, a nagytérség határain. Az egyetem stratégiai célja, hogy a hozzá kapcsolódó gazdasági térség fejlődésének szellemi központja is legyen. Az MTA győri Járműtechnológiai Kutatások Kiválósági Központja (J3K) a felsőoktatás és a gazdaság nemzetközi kapcsolatainak, jövőképének meghatározó motorja. A Széchenyi István Egyetem tevékenysége során folyamatosan együttműködik Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatával, az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft.-vel, a térségi munkaerőpiacot alakító cégekkel és intézményekkel” – mondta Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora.

„A Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI) a hazai járműipar fejlődése és fejlesztése szempontjából releváns felfedező és kísérleti kutatásokkal kíván foglalkozni. Elméleti eredményeire és a járműipar kiemelkedő képviselőivel végzett eddigi közös K+F+I tevékenysége során nyert tapasztalataira alapozva, a kiválósági központ tudományos és szakmai profilján belül az intézet a legújabb irányítási és infokommunikációs technológiákra, a kapcsolódó matematikai módszerekre, valamint az Industrie 4.0 irányultságú termelésinformatikai alap- és alkalmazott kutatásokra kívánja a hangsúlyt helyezni. Az MTA SZTAKI kutatási pozícióinak képviselete és régiós kutatási tudományos kapcsolatainak erősítése érdekében ugyanitt kihelyezett telephelyet (képviseletet) tervez létrehozni” – mondta Monostori László, az MTA SZTAKI igazgatója.

„Nagy öröm számomra, hogy a Magyar Tudományos Akadémia is felfigyelt arra a harmóniára és közös jövőépítésre, amit Győr képvisel, büszke vagyok rá, hogy az együttműködésünk még szorosabb lesz a jövőben. A győri életpályamodell minden korosztály számára perspektívát jelent térségünkben. Amíg a Széchenyi Egyetem hazánk egyik legjobb felsőoktatási intézményeként a kiművelt és gyakorlatorientált tudással rendelkező fiatalok képzéséről gondoskodik, addig Győr az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft.-nek és a helyi vállalkozásoknak köszönhetően képes munkahelyeket kínálni. Gyönyörű városunkban vonzó befektetői környezetet, valamint élhető és szerethető közeget teremtettünk annak érdekében, hogy a fiatalok ne vágyjanak el máshova, és megtalálják nálunk a számításaikat. Úgy érzem, minden területen jó úton járunk, köszönet azoknak, akik mindezeknek részesei” – mondta Borkai Zsolt, Győr polgármestere.

...megosztás
nemzetiség: