Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Fontos, hogy a politikusok a nyilvánosság előtt pontosan fogalmazzanak

Fontos, hogy a politikusok a nyilvánosság előtt pontosan fogalmazzanak – mondja a magyarországi németek parlamenti szószólója
Magyarország sosem volt multikulturális? – ezt a címet viselte az a kritikus hangvételű kérdés, amelyet a német nemzetiségi szószóló intézett Orbán Viktorhoz. Ritter Imre kérdésében a miniszterelnök május 19-én, Strasbourgban elmondott, nagy nyilvánosságot kapott mondatait kifogásolta, amelyek szerint „mi sohasem voltunk multikulturális társadalom”. Orbán elmondása szerint „fel nem áldozandó érték” az, hogy Magyarország homogén ország, amely kultúrájában, gondolkodásmódjában, civilizációs szokásaiban meglehetősen egységes képet mutat, valamint, hogy Magyarországot magyar országnak kell megőrizni. A szószóló szerint az említett gondolatok aggodalmat keltettek a hazánkban élő nemzetiségek körében, emiatt magyarázatra szorulnak. A kérdést a Parlament június 15-i ülésén a miniszterelnök megbízásából Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára válaszolta meg.

Az államtitkár feleletében a „multikulturális” és a „többnemzetiségű” Magyarország kifejezések jelentése közötti különbségre hivatkozott: szerinte a hazánkban évszázadok óta élő nemzetiségek – ahogy azt az Alaptörvény is kinyilvánítja – a nemzet részei, államalkotó tényezők. Ezzel szemben „multikulturalizmus” alatt az egymástól nagyban különböző kultúrájú emberek találkozását értjük, elsősorban távoli országokból érkező, muzulmán vallású emberek találkozását európai, keresztény hagyományokkal rendelkező emberekkel. Rétvári válaszában kiemelte: a hazai nemzetiségek elismertségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az Alaptörvényben lefektetett jogokkal és parlamenti képviselettel rendelkeznek, sőt, hogy a kormány az idei évben jelentős többletforrást is biztosított számukra.

Emmerich_Ritter

Ritter Imre alapvetően elégedett a válasszal, mégis azt gondolja, nagy szükség volt arra, hogy ily módon is ráirányítsa a közvélemény és a politikusok figyelmét a nemzetiségek létezésére: – Orbán Viktor strasbourgi beszédében legalább egy félmondattal utalhatott volna arra, hogy Magyarország nem csak a magyaroké, hanem az itt élő nemzetiségeké is – véli a német nemzetiségi szószóló. – Ezzel minden félreértést és félremagyarázást megelőzött volna! Mi ugyanis nem magyarok vagyunk, és nem is akarunk azok lenni. Nekünk német, szerb, horvát, szlovén és egyéb identitásunk van. Felvetésemmel nem a migráció kérdésének kezelésére szerettem volna utalni, hanem sokkal inkább arra kívántam felhívni a politikusok figyelmét, hogy legközelebb legyenek tekintettel a hazánkban élő nem-magyarokra, és pontatlan megfogalmazásaikkal ne adjanak okot félreértésekre.

– Meggyőződésem, hogy erre a kérdésre a miniszterelnöknek személyesen kellet volna válaszolnia és neki magának kellett volna tisztáznia, mire is gondolt pontosan – értékeli a parlamenti történéseket Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke. – A válaszadás mikéntjével tehát nem vagyok elégedett. A tartalmával is csak kis részben, hisz az multikulturalizmus egyfajta – szerintem történelmileg és szociológiailag hibás – interpretálását tartalmazta és a nemzetiségekkel kapcsolatosan nem ment túl az alkotmányos alapelvek felsorolásán. Minimálisan annyit elvártam volna, hogy azt mondják, pontatlan volt a fogalmazás, elnézést, ha az valakiben félelmet keltett. Ez az eset is jelzi, nagyon sok tennivaló van még Magyarországon a különböző identitások, kultúrák értékelésével, kezelésével, be- és elfogadásával kapcsolatosan.

Bence_Rétvári

További információk:
Ritter Imre, német nemzetiségi parlamenti szószóló: +36 20 934 5543; ritter.imre@parlament.hu
Heinek Ottó elnök, Magyarországi Németek Országos Önkormányzata: +36 30 993 6923; heinekotto@ldu.hu

...megosztás
nemzetiség: