Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

A „Flauto Dolce” Együttes magyarországi turnéja

A „Flauto Dolce” Együttes magyarországi turnéja

a Budapesti Román Kulturális Intézet meghívására

image001

2015 június 11-én, 19.00 órakor, a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézete „XVII. és XVIII. századi Romániai zene” címmel koncertet szervez a „Zenei gyöngyszemek”  programsorozat keretében. A kolozsvári „Flauto Dolce” Együttes koncertjének partnere a Szegedi Tudományegyetem „Vántus István” Zeneművészeti Kara, a koncert helyszíne az egyetem „Liszt Ferenc” kamaraterme.

A „Flauto Dolce” Együttes magyarországi koncertútjának második állomása 2015. június 12-én, 19.00 órakor lesz a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében, kulturális intézet amellyel a Budapesti Román Kulturális Intézet régóta szoros kapcsolatokat ápol.

A koncerten régizenei darabok hangzanak el mint például a Kájoni-kódexben (Erdély XVII. sz.) fennmaradt művek, továbbá hagyományos örmény dalok (Szamosújvár, Kolozs megye), régi haszid dalok, román dalok és táncok, valamint Joseph Bengraf, Martin Schneider és Johann Sartorius művei.

A „Flauto Dolce” Együttes 2000-ben jött létre a kolozsvári „Gheorghe Dima” Zeneakadémia keretein belül. Az együttes művészeti vezetője és kezdeményezője Majó Zoltán, további tagjai Szabó Mária, Miklós Noémi és Mihaela Maxim. Az együttes fő ihlető forrása a régizenei gyűjtemények és kéziratok, ugyanakkor különös figyelemmel fordulnak a kortárs szerzemények felé. A négy zenész napjainkig Romániában, Ausztriában, Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, Svájcban, Németországban, Izraelben, Magyarországon, Szerbiában és Szlovéniában lépett fel, valamint részt vett az UNESCO „Cultural Heritage – a Bridge towards a Shared Future” programján. Nemrégiben az együttes a tel-avivi „Régizenei Nemzetközi Feszivál és Szakmai Konferencián” rendkívüli vendége volt.

Részvételi szándékát kérjük, jelezze a rki.szeged@invitel.hu címen.

...megosztás
nemzetiség: