Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

A népviselet napja 2015

A népviselet lehet divatos. Ez a tény április 24-én egyértelműen bizonyítást nyert. A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ (Zetrum) arra kérte a magyarországi német embereket, hogy válasszanak ki egy népviseleti ruhadarabot, vagy kiegészítőt és a hétköznapi ruhájukkal összekombinálva egész nap, vagy egy napszakban viseljék.

A felhívás a „Múltunk a jelenben, egy nap népviseletben” elnevezésű, a Facebookon indított magyar magánkezdeményezésből indult. Ezt az ötletet támogatta a Zentrum és hirdette meg a közösségi oldalán a TrachtTag-ot, melyhez rövid időn belül több mint 650-en csatlakoztak. Az intézmény azzal a kéréssel fordult még a résztvevőkhöz, hogy küldjenek ruhájukról fényképeket illetve videofelvételeket, hogy minél szélesebb kör láthassa, milyen büszkék a magyarországi németek származásukra és kincseikre.

TrachtTag

És az április 24-i pénteken folyamatosan érkeztek a csodás fotókat tartalmazó e-mailek a Zentrum postafiókjába, aminek a Facebook oldalát is elárasztották a képek és videók. Teljes óvodai csoportok, iskolai osztályok,  egyesületek, családok, irodai dolgozók, iparosok mutatták be, hogyan ünneplik a TrachtTag-ot, milyen ruhában mentek dolgozni, élik a mindennapjukat és milyen módon jelezték, hogy számukra fontosak őseik hagyományai, illetve a magyarországi német közösséghez tartoznak. Egy vállkendő, kötény, felöltő, nyaklánc, vagy mellény csak egy egyszerű jele ezeknek, de a képek alatt olvasható bejegyzések bizonyítják, hogy milyen mély érzelmek bújnak meg mögöttük.

Egyes településeken fotózást tartottak, máshol flashmobot szerveztek, sőt a Magyarországi Német Ifjúsági Filmünnepre, az Abgedreht!-re, ami ugyanazon a napon zajlott Budapesten, a diákok és tanáraik szintén a viselettel kombinált ruhákban érkeztek. A divatos, érdekes, elegáns kreációk arra utalnak, hogy a ma már csak ünnepekkor és hagyományőrző eseményeken viselt népviselet a mindennapokban is új jelentést kaphat.

A Zentrum ezúton köszöni mindenkinek a részvételt és hogy bemutatták a gyönyörű magyarországi népviseletet. A TrachtTag 2015 nagy sikerrel lezajlott, és lesz még folytatás…

A fotók megtalálhatóak a Zentrum Facebook oldalán (www.facebook.com/zentrumhu) a TrachtTag 2015 galériában illetve a TrachtTag esemény alatt.

...megosztás
nemzetiség: