Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Étel kerekeken…

Ebédet szállítanak, elvándorlást ellensúlyoznak: átvehették új BMI-kisbuszaikat a bonyhádiak, a rajkaiak és a görcsönydobokaiak

„Étel kerekeken“ – e nevet viseli a Német Szövetségi Belügyminisztérium azon projektje, melynek keretein belül magyarországi német önkormányzatok kisbuszokra pályázhatnak.   

Az elmúlt hetekben három jármű hivatalos átadásra is sor kerülhetett. Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának (MNOÖ) elnöke december 29-én a bonyhádiaknak, míg február 4-én a rajkaiaknak nyújtotta át új kisbuszuk kulcsát, február 6-án pedig a görcsönydobokaiak vehették át az övéket az MNOÖ hivatalvezetőjétől, dr. Gutai Hajnalkától.  

Fiatalok és idősek egyaránt élvezheti a buszok nyújtotta kényelmet: míg a fiatalok mindenekelőtt kulturális célokra használhatják a járműveket, addig az idősebbeknek többek között az ebédellátásban, orvoshoz járásban lesznek a segítségükre. 

Ragendorf_1

Bonyhádon emellett a házi segítségnyújtást – például a rászorulók bevásárlásban, takarításban, orvoshoz járásban, ügyintézésben, gyógyszerellátásban való segítését – is a busz használatával oldják meg eztán – adta tudtul Köhlerné Koch Ilona, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke. Emellett fontos szolgálatot nyújt a kisbusz az Együtt 1 másért nevet viselő alapítvány sérült emberekkel foglalkozó nappali intézményének mindennapjaiban is. 

A rajkaiak a kisbusz alapfeladatain túl a helyi gyermekek iskolába, bölcsődébe való szállítását is azzal oldják meg, de közös kirándulások, egyéb közösségfejlesztő kezdeményezések alkalmával is használják majd. A helyi oktatási intézmények és civil szervezetek is örülnek az adománynak, hiszen annak segítségével sokkal egyszerűbb lesz eljutniuk kulturális rendezvényekre, versenyekre – számolt be a tervekről Molnár Kálmánné, a helyi német önkormányzat elnöke. 

A görcsönydobokaiak – lévén, hogy az esetükben zsáktelepülésről van szó – különösen rászorulnak a kisbusz használatára – emelte ki az átadóünnepségen Ritzl Jánosné nemzetiségi önkormányzati elnök. Elmondása szerint településük meglehetősen szolgáltatáshiányos: nincs helyben iskola, gyógyszertár, posta, sőt, a háziorvos is csak heti egy alkalommal rendel a faluban. Fontos szerephez jut tehát az új jármű a fiatalok elvándorlásának ellensúlyozása, valamint a falubeliek életkörülményeinek javítása tekintetében.

A buszok egyenként mintegy hétmillió forintot érnek. A pályázathoz szükséges 20%-os önerőt mindhárom esetben a települési önkormányzat állta, a vételár fennmaradó részét pedig a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közreműködésével a Német Szövetségi Belügyminisztérium finanszírozta.

Ide kattintva megtekintheti a Mosonmagyaróvári VTV tudósítását a rajkai átadóünnepségről.

További információ:

Heinek Ottó elnök, Magyarországi Németek Országos Önkormányzata: +36 30 993 6923; heinekotto@ldu.hu

...megosztás
nemzetiség: