Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Az Óbudai Danubia Zenekar tavaszi félévének programja

A koncertekre mindenkit szeretettel várunk.

A félév legizgalmasabb vállalkozásának ígérkezik Schubert Winterreise című dalciklusának színrevitele, Hans Zender zenekari feldolgozásában, március 12-13-án, Mundruczó Kornél rendezésében. Szólista: Szemenyei János, helyszín a Budapest Music Center.

Hámori Máté karmester a műről:

„A Winterreise szándékunk szerint egy újfajta koncertszínházi produkció lesz. Hans Zender kiszenekarra írt kortárs feldolgozása zenei szempontból is nagyon izgalmas vállalkozás. Zender ugyan megtartotta a dalok eredeti érzelmi hátterét és a dalciklus ívét, mégis sikerült olyan módon színesíteni a zenét a hangszerelés és a zenekar segítségével, hogy annak igazi mély értelmét és dramaturgiáját érthetőbbé tegye a mai nézők számára.
Mundruczó Kornél rendezése a Winterreise-történetet olyan keretbe helyezte el, ami egy bevándorló sorsán keresztül nyúl ahhoz a kitaszítottság-, magány- és idegenség-érzéshez, ami átszövi a dalciklust. Ez a téma az utóbbi időben nagyon aktuális lett; ez ad olyan aktualitást, ami miatt még inkább érdekes lesz ez a márciusi két előadás.
Mundruczó Kornél ezt a művet a tavalyi évadban már megrendezte az antwerpeni Vlamsee Operában, de az eredeti, zongorakíséretes változatot. Így a mostani, Zender-féle változat sok újdonsággal szolgál majd. Szemenyei János, aki az est szólistája, szintén szokatlan választásnak tűnhet, hiszen nem egy klasszikus énekművészt kértünk fel, hanem egy olyan sokoldalú egyéniséget, aki színészként és énekesként is megállja a helyét, és így ezt a kettős műfajt, ami színház és zene is egyben, remekül képviseli majd.”

***

„Amikor felkértek, hogy készítsek egy video-installációt Schubert Téli utazásához, egyszerre vezérelt az a vágy, hogy megfeleljek a kihívásnak, amelyet a klasszikus dalciklus felmutatása jelent, de az is, hogy képes legyek kulcsot találni egy feltörhetetlennek tűnő mű újraértelmezéséhez.
A Téli utazás számomra az úton levés apoteózisa. Örökké úton lenni. Várakozni, nem tudni mire. Mint a Purgatóriumban. Számomra az emigránsok Purgatóriuma olyan, mint egy mindenkori menekülttábor. Mindenki odakerülhet, de senki nem tudja, mi alapján ítélkeznek felőle.
Schubert traumatikus motívumai különleges lehetőséget biztosítottak a számomra, hogy az ember örök idegenségéről gondolkodhassak. És, hogy feltegyem a kérdést, vajon a művészet oltalmat adhat-e, amikor létezésünk alapvető feltételei kérdőjeleződnek meg?” (Mundruczó Kornél)

csoportkepkicsi1

A Zeneakadémián folytatódik az „Íme az ember” című sorozat. A négy koncertből álló bérlet az emberről szól, az ember küzdelmeiről, harcairól, bukásairól és győzelmeiről – a zene nyelvén. A koncerteken olyan művészek lépnek föl a zenekarral, mint Perényi Miklós gordonkaművész, Balog József és Fejérvári Zoltán zongoraművészek. Karmesterek: Kocsis Zoltán, Héja Domonkos, Hámori Máté. Koncertek: február 3. Schumann-Perényi; március 6. Berlioz – Varázslat és szenvedély; április 2. Kocsis ­ Háború és béke; május 22. Bartók – Szülőföld

Perényi Miklós februárban lesz a zenekar vendége, a lánglelkű, önmagával és démonaival is sokat viaskodó Robert Schumann műveinek szentelt koncerten. A Danubia már régóta készült arra, hogy együtt játszhasson Perényi Miklóssal – most végre megvalósul az együttműködés. A műsor három darabja Schumann életművének három különböző szakaszából származik. A fiatalon írt „Zwickaui” szimfóniával az a-moll csellóversennyel és a IV. szimfóniával így egyfajta keresztmetszetet ad a zeneszerző munkásságáról. A márciusi koncert programja a francia romantika sziporkázó, varázslatos világát eleveníti meg. Paul Dukas Bűvészinas című alkotását Saint-Saëns V. zongoraversenye követi majd, Balog József szólójával. A koncert második felében pedig a romantikus zene első nagy alkotójának, Hector Berlioznak Fantasztikus szimfóniáját hallhatja a közönség. A sorozat áprilisi koncertje a zene tiszta világán átszűrve vizsgálja a háború és a béke viszonyát – a jeles produkció során Kocsis Zoltán vezényli majd együttesünket. A műsorban Bartók, Debussy és Ravel-művek szerepelnek, Stravinsky: Capriccio zongorára és zenekarra című darabjának közreműködője: Fejérvári Zoltán.
A szülőföld az út kezdete és vége, még ha oly kacskaringós is ez az út, mint Bartók Béla esetében, akinek a sors csak halála után adta meg a hazatérés kegyelmét távoli menedékéből. Bartók honvágytól gyötörve alkotta meg egyik legnagyszerűbb művét, a Concertót, amely a sorozat zárókoncertjén hangzik majd fel Hámori Máté vezényletével.

***

Február 15-én a Művészetek Palotájában a Szimfonikus felfedezések – Múlt a jelenben című sorozat keretében lép fel a zenekar, Demény Balázs zongoraművésszel. A koncerten elhangzik Sándor László Et transfiguratus est c. műve, mely a 2013-as Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny nagyzenekari kategóriájának harmadik díját nyerte, valamint megkapta a Művészetek Palotája különdíját, amelyet az intézmény a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem akusztikai lehetőségeit legjobban kihasználó darab szerzőjének ajánlott fel.

***

A Budapest Music Centerben folytatódik a Danubia Zenekar zeneszerzői sorozata, melynek fókuszában most Felix Mendelssohn munkássága áll: ismert vagy éppen felfedezésre vágyó alkotások a kamarazene, a versenyművek, a szimfonikus repertoár és – igazi szenzációként! – az opera világából. A koncertek közreműködői: Kállai Ernő hegedűművész, Aczél András, aki a Hazatérés idegenből című daljáték rendezője lesz. A kamarazenei művekben bemutatkoznak a Danubia Zenekar zenészei is. A koncertek házigazdája Eckhardt Gábor, Karmester Hámori Máté.

Koncertek: Fanny: 2015.02.25., 19.00; Abraham: 2015.04.28., 19.00; Felix: 2015.06.06., 19.00.

www.odz.hu

...megosztás
nemzetiség: