Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Emlékkonferencia és emlékünnepség Nagykárolyban

A Szovjetunióba való „Malenkíj robot” deportálások 70. évfordulója alkalmából nemzetközi emlékkonferenciát és emlékünnepséget szerveztek 2015. január 09-10–én a romániai Carei/Nagykárolyban.

A „Malenkíj robot” deportálások 70. évfordulója alkalmából nemzetközi emlékkonferenciát és emlékünnepséget szervezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Szatmári Svábok Kulturális Egyesülete, illetve CareiNagykároly/Grooskarol  városa és a Demokratisches Forum der Deutschen in Rumänien 2015. január 09-10-én. A konferencia és megemlékezés célja az volt, hogy a Szatmár megyében történt, szovjetek által elkövetett deportálásoknak emléket állítsanak a kerek évfordulón, a Malenkíj Robot-emlékév keretében.

IMG_6435

Napra pontosan a megemlékezés előtt 70 évvel gördültek ki a szerelvények Nagykároly állomásáról a Szovjetunióba és kezdték meg a majd húsz napos utazást kelet felé a szatmári svábok. Sztálin 1944. december 16-i parancsa alapján egy „kis munka” (oroszul malenkíj robot) ürügyén jóvátételi közmunkára hurcolták őket német származásuk miatt, hogy jóvátegyenek egy bűnt, amit nem is követtek el. Az akkori Szatmár megyéből majd 6000 főt hurcoltak el, akik közül körülbelül ezren már nem térhettek vissza lakóhelyükre. Azokról is külön meg kell emlékezni, akik a kinn szerzett betegségekbe haltak bele idehaza. A vonatok a Donyecki szénmedencében álltak meg és honfitársaink a számtalan láger egyikébe kerültek kényszermunkásnak. Embertelen körülmények között robotoltak éveken keresztül a kollektív felelősségre vonás következtében német származásuk miatt. A többség 1947-48-ban jöhetett haza, de egészen az ötvenes évek közepéig maradtak kinn robotosok.

A rendezvényen Nagykárolyból és a környező 17 sváb településről – amelyek közül három maradt az anyaország területén, Mérk, Vállaj és Zajta – túlélők és hozzátartozóik, polgármesterek, Magyarországról a német nemzetiségi önkormányzatok vezetői, Romániában a Német Demokrata Fórum vezetői vettek részt. 

IMG_6455

A nagyszámú érdeklődő előtt megtartott pénteki emlékkonferencián a deportálások történelmi hátterét mutatták be szakavatott magyarországi és határon túli kutatók, illetve Havasi János, az MTVA kabinetvezető-helyettesének a helyszínen forgatott dokumentumfilmje került levetítésre a készítő kommentálásával.

A napot a rátkai Schwarzwald Hagyományőrző Egyesület malenkíj robotról szóló emlékműsora zárta, amely az érzelmekre hatva idézte fel a hét évtizeddel ezelőtti szörnyű tragédiát.

IMG_6400

Szombaton a települések képviselői a robotosok kálváriáját követve gyalog tették meg az utat a településről az egykori nagykárolyi megyeházához, ahol anno a svábokat összegyűjtötték. Itt háromnyelvű emléktábla felavatására került sor. Ennek keretében Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára tartott emlékbeszédet. Az államtitkár felidézte, milyen szörnyű szenvedést kellett kiállni az elhurcoltaknak és az itthon aggódó hozzátartozóknak ezekben az embertelen időkben.

Az emlékünnepséget német és magyar nyelvű szentmise, majd ezután koszorúzás zárta.

 

nemzetiség: