Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

TÁJHÁZ HIMESHÁZÁN

Lezárult a kreatív iparral kapcsolatos alapkompetenciák fejlesztése a himesházi német nemzetiségi tájházban.

Himesháza Község Önkormányzata 27 196 021 forint támogatást nyert az „Építő közösségek” –A közművelődési intézmények a kreatív iparral kapcsolatos alapkompetenciák fejlesztését elősegítő új tanulási formák szolgálatában című pályázati kiíráson a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében. A projekt célja volt a tájház szolgáltatásainak bővítése, kihasználtságának és látogatottságának növelése, végső cél a kreatív ipar foglalkoztatási potenciáljának növelése, új helyi tárgyi és szellemi termékek kialakítása és értékesítési hátterének megvalósítása volt.

A projekt célcsoportja a himesházi általános iskola diákjai voltak. A közel 28 millió forint európai uniós támogatás a helyi kulturális örökség elemeinek felhasználásával a fiatalok tehetségének kibontakoztatását és a helyi emberek megélhetésének elősegítését igyekezett támogatni, ennek érdekében a kreatív iparral kapcsolatos alapkompetenciák fejlesztését elősegítő új tanulási formák kialakítására, oktatási program kialakítására törekedett a helyi kézműves mesterek, szakmai segítők és pedagógusok bevonásával. A projekt keretében tervezett kreatív szakaszok keretében nyári alkotótáborokban vehettek részt az érdeklődők, a bőrműves, textiles-takács, néptánc, kovács, fazekas és film foglalkozások lehetőséget nyújtottak a közösség számára, hogy felmérjék a kulturális örökségben, a szellemi tőkében meglévő erőforrásaikat, azokat saját fennmaradásuk és fejlődésük érdekében a jövőben is sikeresen alkalmazzák. A projekt az intézmények dolgozóit és a helyi kreatív ipar képviselőit alkalmassá tette a kreatív iparral kapcsolatos oktatási feladatok ellátására, ez irányú kompetenciájukat erősítette.
A faluközösségben reményeink szerint növekedni fog a kreatív ipar foglalkoztatási potenciálja, a projekt segítséget nyújtott a megélhetést biztosító és a kiegészítő jövedelem szerzésére alkalmas tevékenységek kialakításában.

A projektről bővebb információt olvashatnak a www.himestajhaz.hu oldalon.
További információ kérhető:
Pataki Péter, polgármester
Telefon: 06 (69) 547-034
Email: polgarmester@himeshaza.hu

...megosztás
nemzetiség: