Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

A Szerb Matica Pestről Újvidékre költözésének 150. évfordulója (programok)

A Szerb Matica Pestről Újvidékre költözésének 150. évfordulója alkalmából tartandó rendezvények

P R O G R A M J A

Budapest, 2014. november 11-12.

november 11. (kedd)

17:00 (Budapesti Szerb Kulturális Klub, V. ker., Falk Miksa u. 3. II. em.): Vasilije Krestić akadémikus Srbi u Ugarskoj 1790-1918 [Szerbek a történelmi Magyarországon 1790-1918] című könyvének bemutatója

A könyvbemutató előtt a Matica srpska és a budapesti Szerb Intézet együttműködési megállapodást írnak alá a tudományos kutatások és kultúra terén.

Screen Shot 2014-11-10 at 21.12.21

20:00 (Zeneakadémia Solti György Terem, VI. ker., Liszt Ferenc tér 8. I. em.): Mokranjac 100 – Koncert a neves szerb zeneszerző Stevan Stojanović Mokranjac (1856-1914) műveiből, halálának 100. évfordulója alkalmából. A kórusműveket előadja az újvidéki Vojvođanski mešoviti hor [Vajdasági Vegyeskar] Andrej Bursać karnagy vezényletével. A koncert előtt az évforduló alkalmából a közönséghez szól Nenad Ostojić a Matica srpska alelnöke.

november 12. (szerda)

10:30 (Szt. György Nagyvértanú szerb ortodox templom, V. ker. Veres Pálné és Szerb u. sarka): Megemlékezés a Matica alapítóiról, elhunyt tisztségviselőiről és támogatóiról.

11:30 (Újvárosháza Díszterme, V. ker., Váci u. 62-64. II. em.): Ünnepi program 

Screen Shot 2014-11-10 at 21.12.08

A Szerb Maticáról és újvidékre költözéséről előadnak Dragan Stanić a Matica srpska elnöke, Lásztity Péró a Szerb Intézet igazgatója és Kiss Gy Csaba a Varsói Egyetem tanára. 

Az ünnepségen felszólal Őeminenciája Lukijan budai szerb ortodox püspök, Slaviša Grujić a vajdasági tartományi kormány miniszterelnök-helyettese és a kulturális és tájékoztatási ügyek tartományi titkára, Soltész Miklós az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár (EMMI), valamint Szutorné Péity Vera a Szerb Országos Önkormányzat és Rusz Boriszláv a Szerb Fővárosi Önkormányzat elnöke.

A programban fellépnek a Magyarországi Szerb Színház művészei, a budapesti Nikola Tesla Szerb Iskola tanulói és a Vojvođanski mešoviti hor kórus Újvidékről. 

Az ünnepség végén Budapest Főváros és Újvidék önkormányzatának képviselői megnyitják a Szerb Matica átköltözésének 150. évfordulója tiszteletére készült kiállítást.

A program után koktél.

14:45 (Farkasréti temető): Megemlékezés a Matica srpska alapítóiról, vezetőiről és támogatóiról, koszorúzás a neves pest-budai szerbek közös síremlékénél a Farkasréti temetőben.

nemzetiség: