Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Látogatottsági rekordot döntött az ötödik Szerb Kultúra Hónapja

Véget ért az ötödik Szerb Kultúra Hónapja, melyre minden eddiginél többen voltak kíváncsiak. A rendezvénysorozatot a Szerb Kulturális Központ az idén is azzal a céllal szervezte meg, hogy a szélesebb közönségnek is bemutassa a szerb kultúra gazdagságát; így a Szerb Kultúra Hónapja szeptember 12. és október 10. között csaknem húsz, többségében kétnyelvű programmal várta az érdeklődőket országszerte, és ezúttal is a művészetek széles spektrumát ölelte fel.

A jubileumra színházi előadásokkal, koncertekkel, irodalmi estekkel, filmvetítésekkel, kiállításmegnyitókkal, valamint többek közt divatbemutatóval, gasztronómiai és folklór találkozókkal készültek a szervezők. A rendezvénysorozatot egy fergeteges dzsesszkoncert, a “Serbian Jazz Bre!” formáció előadása nyitotta meg szeptember 12-én a Zeneakadémián; az eseményen az idén 40 éves, Kossuth-díjas Vujicsics Együttes is fellépett. 

Egyedülálló kezdeményezésként, a Szerb Kultúra Hónapja keretein belül nyitotta meg például a kapuit Budapest első szerb mozija, mely ezentúl a Szerb Kulturális Központban várja filmkedvelő látogatóit. Hatalmas sikert aratott a frankfurti képzőművésznő, Spomenka  Alečković performansza is, aki lábbal festett Budapestről öt méter hosszú, gigantikus tájképet, melyet október 20-tól a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ Nagymező utcai galériájában tekinthet majd meg a közönség. 

Emellett, a teljesség igénye nélkül, a Szerb Kultúra Hónapja keretein belül ünnepelték a szerb írott szót: a “Pesti irodalmi omnibusz” című írótalálkozón a diaszpóra legjobb és legismertebb szerb tollforgatóit látták vendégül, így a magyarországi alkotók mellett Szerbiából, Ausztriából, Romániából és Németországból is érkeztek szerb írók és költők Budapestre. 

Illetve a közönség egy divatbemutatón is részt vehetett: Szerbia egyik legismertebb fiatal divattervezője, Biljana Tipsarević „Timeless Chic” című kollekciója egy igazán exkluzív helyszínen, Szerbia Köztársaság Nagykövetségén mutatkozott be. 

“Igyekeztünk az idén is minél szélesebb közönséget megcélozni és úgy gondolom, ebben a sokszínű, és legfőképpen minőségi programfelhozatalban mindenki érdekes kikapcsolódási lehetőségekre lelt. Az idei, jubileumi rendezvénysorozat sikerét jól mutatja, hogy a programjaink végig telt házasak voltak” – mondta Gyurity Milán. 

A Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ egyik legismertebb, és legszélesebb művészeti spektrumot felölelő eseményeként a Szerb Kultúra Hónapja célja minden évben a magyarországi szerbek örökségének részét képező tradíciók és hagyományok életben tartása, valamint a kortárs szerb kultúra bemutatása. Illetve egy fontos szempont az is, hogy a szervezők a kultúra egyetemes nyelvének segítségével igyekezzenek hidat teremteni a magyarországi szerbek és a szélesebb lakosság között. A programsorozat az egész ország területére kiterjed, így idén Szentendrén, Pomázon, Budakalászon, Százhalombattán, Székesfehérváron, Battonyán, Deszken és Pécsett is minőségi programokkal készültek a szervezők.

...megosztás
nemzetiség: