Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Középiskolai tanárok mint filmesek

A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ a budapesti Goethe Intézet felkérésére második alkalommal tartott filmes kurzust középiskolai némettanároknak, amire júliusban Pécsett került sor.

Kép 400

Ismét négy csodás rövidfilm készült. A filmek forgatókönyveit 21 némettanár írta és a pécsi szemináriumi héten meg is valósította. Erre a budapesti Goethe Intézet adott lehetőséget, amely nyaranta továbbképzéseket szervez pedagógusoknak. A múlt évben tartott sikeres filmkurzus kapcsán ismét együttműködésre kérték fel a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központot (Zentrum).
Ambach Mónika Zentrum-igazgató és Kovács Attila Zentrum-projektmenedzser immár második alkalommal vezette a Film az oktatásban. Ötlettől a kész filmig című kurzust. Mindketten tapasztalt szakembernek számítanak, ha az ötletek kreatív megvalósításáról van szó. A 2013-as kurzus sikerét bizonyítja, hogy a múlt év résztvevői közül öten idén is jelentkeztek a július 14. és 19. között tartott képzésre.

IMG_2296

Pécsett öt napig minden a film körül forgott. Az egyhetes szeminárium elméleti és gyakorlati alapismereteket nyújtott a tanároknak forgatókönyvírásról, technikáról, forgatásról és vágásról. A szeminárium súlypontját az önálló filmkészítésre helyezték, hogy a résztvevők a jövőben iskoláikban a diákjaikkal saját filmprojekteket valósíthassanak meg. Természetesen senkiből sem válik egy hét alatt filmes, de a résztvevők megismerhették, hogyan építhetik be a filmkészítést a tanmenetükbe és hogyan segíthetik diákjaik munkáját. A bevezető előadások után a csapatmunkáé volt a főszerep. A tanárok workshopokban készítették el a forgatókönyveiket. A hét második felében két operatőr, Végh Zsolt és Paul Mátyás is csatlakozott a csoporthoz, hogy a forgatásokon a legjobb felvételek készüljenek.

Kép 321

Ismét lelkes pedagógusok voltak jelen, akik minden kihívást vállaltak. Késő éjszakába nyúlóan dolgoztak a forgatási terveiken vagy a vágóasztalnál és vég nélküli beszélgetéseket folytattak a benyomásaikról. Az utolsó napon a résztvevők ellátogattak az MTV Regionális Stúdiójába is, hogy megismerjék, hogy készül a német televízióműsor. A hét csúcspontja természetesen a filmbemutató volt. A Koch Valéria Kollégium aulájában gyűlt össze a csapat és a párhuzamos kurzusok résztvevői, ahol nagy tapsot kaptak az alkotások.

A Zentrum és a Goethe Intézet azt reméli a kurzustól, hogy a gyakorlatok által a tanárok felbátorodnak, és kedvet kapnak, hogy diákjaikkal részt vegyenek az Abgedreht! – Magyarországi Német Ifjúsági Filmünnepen. Az idei pályázaton pl. egy olyan csapat lett különdíjas, amelynek tanára elvégezte a tavalyi kurzust. A jelenlevők természetesen megismerhették a Zentrum által szervezett filmünnepet és bemutatásra kerültek középiskolások filmjei is.

A filmkészítésnél sok múlik a jó csapatmunkán, ami a tanulókat is közelebb hozza egymáshoz. Ezt most már a tanárok is tudják, hiszen az egy hét alatt ők is kiváló csapattá kovácsolódtak össze és sok ötlettel utaztak haza. Azt tervezik, hogy a következő tanévben diákjaikkal meg is valósítják őket.

 

...megosztás
nemzetiség: