Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Metamorfózis, hagyomány és átváltozás

2014. június 14-én kiállítás nyílt Kalaznón.

Esküvőtől születésig” régi archív kalaznói fotókat Frankfurtból és az „Egy bába naplójaMargarethe Daechert kalaznói bábaasszony tárgyait tartalmazta.

A megnyitó a „Metamorfózis, hagyomány és átváltozás” címet kapta, a régmúlt és a jelen találkozása végett.

Megnyitotta: Ambach Mónika, a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ igazgatója, köszöntőt mondott: Máté Ambrus polgármester

Bajtai László felvételei

Ambach Mónika megnyitó beszéde:

Kedves Látogatók!

Nagyon köszönöm  a meghívást. Nagyon örülök, hogy újra Kalaznón lehet. Már az első alkalommal magával ragadott a falu atmoszférája, a kedves vendégszeretet itt a Stallgalerieben. A Lux ház hangulatát számomra a család összetartozása és a barátságok határozzák meg. Az az odaadó gondoskodás, az egymásra és a részletekre való odafigyelés, ami jellemzi a Csorba, Lux, valamint Pankotai család tevékenységét, ahogy egy kis közösséget hoztak itt létre. Nagyon örülök, hogy ma a családom is részese lehet ennek. Hiszen ma a kiállítások kapcsán a családot ünnepelhetjük. A Kalaznóról elszármazott családtagok emlékei elevenednek meg a szebbnél szebb régi képeken.

Egy család életében mi sem lehet szebb, mint a születés pillanata, amikor egy várva várt új taggal egészül ki a család. A születés pillanata gyönyörű, de nehézségein egy tapasztalt bábaasszony segítsége elengedhetetlen volt már elődeinknél is. Gyönyörű, várakozással teli esemény ez, de sosem veszélytelen pillanat. Ezt bizonyítja az a megtalált bábanapló is a múlt század közepéről, amely pontos adatokat közöl a születés néha tragikus végéről, de az egészséges gyermekek száma megannyi boldog, ünneplő család képét vetíti elénk. Még akkor is, amikor a történelem viharos évei, a háború időszaka inkább a boldogtalanságot hozták magukkal, azonban a megszületett gyermekek még akkor is a reményt hozták a világba, így ide a kalaznói közösségbe is.

Egy bábaasszonynak állít emléket ez a kiállítás, aki számos család nehéz és feledhetetlen pillanataiban lehetett jelen. Hazánkban 1902 óta folyt bábaképzés. Margarethe Daechert maga is iskolázott asszony volt, aki már komoly felkészültséggel rendelkezett a szülések levezetésének és a csecsemők ápolásának tekintetében, és aki szakértelmét az egykori paraszti bábaasszonyok tapasztalataival egészítette ki. Csodálatos hivatás volt az övé és ma az ő példája segítségével az élet legcsodálatosabb momentumát, ünnepeljük… Ez a pillanat a család egységében és a gondoskodásban éri el csúcspontját.

A családi kötelékek, a kötődés meghatározza mindenki életét. Ezért is különleges a ma megnyíló két kalaznói kötődésű fiatal fotós Sabine Daechert és Günter Daechert kiállítása is. 

A frankfurti fotósnő képeit a festői fotográfia jellemzi. A festészet technikáit, mint az átfestést, átrajzolást, grafikai elemek használatát jeleníti meg a fotózás eszközeivel. Képein határokat feszeget, hogy mennyi is a átlátható rétegek száma, az anyagok egy sajátos metamorfózisát tömöríti képekbe. Günter Daechert képei helyszíneket ábrázolnak, amelyek élete során a legnagyobb hatással voltak rá és élete részévé váltak. A fotográfia nyelvén jeleníti meg ezeket a tájakat és épületeket egyedülálló képein és segítségükkel egy csodálatos utazáson vehetünk részt.

Kedves Vendégek! A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ nevében gratulálok a Lux Galériának, a művészeknek, és valamennyiünk nevében köszönöm, hogy egy izgalmas sétára invitáltak bennünket, amely a múltba, a lélek mélységeibe és gyönyörű helyekre visz bennünket.    

nemzetiség: