Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Ismét leforgattuk. Abgedreht!

Szép napos, tavaszi időt jósoltak, de egész délelőtt esett. Ez persze cseppet sem érdekelt bennünket, mert zárt helyen, a Művész Mozi nagytermében gyűltünk össze, hogy megnézzük az idei Abgedreht! filmfelhozatalt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A vetítés ebben az évben is két felvonásban zajlott, a szünetben ettünk, ittunk, beszélgettünk. A rendezvény végén, ahogy felkapcsolták a lámpákat, a díjak is gazdára találtak. A zsűri mindhárom tagja – Gerner Éva (szerkesztő, MTV), Paul Mátyás (vágó, operatőr) és Lafferton Anikó (a budapesti Német Nagykövetség munkatársa) is elmondta, milyen komoly munka áll a filmek mögött. A diákok nemcsak érett és átgondolt produkciókat küldtek a pályázatra, de technikailag is nagyszerűen valósították meg a forgatókönyveiket. Még mindig a meglepetés erejével hat, mennyire kreatívak és ügyesek a középiskolás diákok, mikor hagyományőrzésről van szó és azt úgy tehetik, ahogy nekik tetszik.

A budapesti Goethe Intézet különdíját Luise Klein és Sophie Klein kapta a budapesti Thomas Mann Gimnáziumból (segítő: Markus Klein). Az Ungarndeutsche – zu schüchtern? című filmjükben annak jártak utána, tisztában vannak-e a németek és a magyarok azzal, hogy még élnek magyarországi németek.

Mohácsiak kapták a Magyarországi Német Fiatalok Közösségének (GJU) különdíját, mégpedig a Kisfaludy Károly Gimnázium Freunde nevű csapata – Auth Dániel, Háy Dóra, Kolbach Bettina, Péter Noémi, Ritzl Henriette (segítő: Grób-Hárich Gabriella) – Unsere Welt című filmjében bemutatta, hogyan élnek és gondolkodnak ők, és hogy korábban sem sokban volt más a fiatalság.

A harmadik helyezést a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium csapata szerezte meg. A Schwäbische Abenteurer nevű csapat (Majeczki MartinMekker AttilaVarga ViktóriaKecskeméti PálmaKém Antónia, segítőjük Jakus Enikő) érte el Es verliebt sich… című filmjével, melyben Hansi és Lena szerelmének történetét mesélték el.

Második lett az Alternative Figuren (5 lenses) csapata a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjából. Tagjai: Lennard KnopTolunay-Kaan Komar,Oroszlán Krisztián, Weichand József és Rebecca Scarlet Düren (segítő: Csorbai Péter). ALass es geschehen! megindító történet egy magyarországi német férfi életéről.

Az első díjat szintén bajaiak kapták, a MNÁMK Keine 5 ohne 17 nevű gárdája:Kovács AnnaGöbl ViktóriaBerta BlankaTaba Zsolt és Schauer Sára (segítő: Manz Alfréd). A Schlaf, Kindlein Schlaf gyönyörűen dolgozza fel a magyarországi német népdalt és Claus Klotz hasonló című versét. Egy két jelentést hordozó kiválóan megfilmesített történet.

Valamennyien kitörő örömmel fogadták a díjakat – mi magunk is – ezúton is gratulálunk valamennyi film készítőjének! A kupákon és a Német Nagykövetség által adományozott 500, 300 illetve 200 eurós díjakon kívül minden résztvevő Abgedreht! pólót kapott, továbbá egy könyvet a Goethe Intézettől. Senki sem távozott üres kézzel!

Nem szabad megfeledkeznünk a 19 és 35 év közötti ifjú filmkészítőknek kiírt U35sec kategóriáról sem. A 300 eurós pénzdíjat a zsűri megosztotta, azaz két nyertest választottak. A sombereki Egervári József volt az egyik Was ist los! című szpotjával, míg a Tom PilathHorgász Dezső és Robert Martin alkotta szekszárdi Team Ötci csapat kapta a másik fődíjat és az U35sec kerámiát.

2014-ben is hatalmas élmény volt a filmünnep, aki lemaradt róla, hamarosan megtekintheti az összefoglalóját az Unser Bildschirmben. Szokás szerint az ez évi 16 filmből is DVD-t készítünk.
A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ valamennyi munkatársa örül, hogy újból ilyen pompás napot tölthettünk együtt. Egy év múlva ugyanekkor, ugyanott találkozunk! Ennyi lett volna 2014-re, leforgattuk!

További részletek >>>

...megosztás
nemzetiség: