Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

A Fáklya Horvát Táncegyüttes gálaműsora

A Fáklya Horvát Táncegyüttes gálaműsorával köszöntötték  a 85 éves Kricskovics Antal koreográfust egykori és jelenlegi tanítványai, barátai és pályatársai szombaton.

Kricskovics Antal 1959-ben alapította a Fáklya táncegyüttest, amelynek azóta is művészeti vezetője, koreográfusa. Az elmúlt 55 évben maradandó koreográfiákat alkotott a Fáklya Táncegyüttesben, a Budapest Táncegyüttesben, a Magyar Állami Népi Együttesben, a Honvéd Együttesben, a Pécsi Balett és a Közép-Európa Táncszínház együtteseiben.

kricskovics

Csaknem 150 koreográfiájának témáit görög drámákból, a Bibliából merítette, és archaikus népszokásokat, nemzetiségi folklórszámokat, népi gyermekjátékokat jelenített meg.

Munkásságát 1975-ben Erkel Ferenc-díjjal, 1989-ben érdemes művész, 2002-ben kiváló művész , 2004-ben pedig Kisebbségekért-díjjal ismerték el. 2005-ben kiérdemelte a Magyar Táncművészek Szövetsége életműdíját és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikereszt kitüntetést a nemzetiségi néptánc kincseinek megőrzéséért, továbbviteléért.

Forrás: MTI

...megosztás
nemzetiség: