Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

„Liber mortuorum II” – Katarina Đorđević festőművész kiállítása

A niši születésű festőművészKatarina Đorđević kiállítása április 8-tól tekinthető meg a budapesti Szerb Kulturális Központban. KatarinaĐorđević művészetéta gondolatgazdagság és aszellemesség jellemzi. Vízióival világokat köt össze, félelmetes mélységekbe és hihetetlen magasságokba emeli nézőit, megmutatva nekik, hol tartanak éppen és merre érdemes tovább indulniuk –de legfőképpen, hogy nincsenek elveszve ebben a világban. Ahogyan a művészetéről szóló esszében olvasható: titokból fakad és titkot fed fel. Olyan titokból, melyet ritkán lehet megragadni, mely megbabonáz. Annak ellenére, hogy a képein megjelenő tér gyakran szűkös, mégis hatalmasnak és végtelennek tűnik. Katarina Đorđevićfestményei játékos táncot lejtenek, megérintenek és a maguk szépségével eltörlik a káoszt – ha csak rövid időre is.

A niši születésű művész a Képzőművészeti Főiskola után festőművészeti posztgraduális képzésbe kezdettBelgrádban. 1993 óta tagja Szerbia festőművészeit tömörítő egyesületnek, az ULUS-nak. Jelenleg a niši Művészeti Főiskola oktatójaként dolgozik, ahol rajzot és festészetet tanít, illetve a Festőművészeti Tanszéket vezeti. 1989-ban több mint 200 csoportos kiállításon vett rész: műveit Szerbiában, Kanadában, Spanyolországban, Olaszországban, Csehországban, Bulgáriában, Törökországban, Görögországban, Bosznia és Hercegovinában, Macedóniában, Horvátországban, Montenegróban és Iránban is kiállították. 27 önálló tárlata volt Szerbiában és 8 külföldön, így többek közt Teheránban, Rómában, Izmirben és Almeriában. Művészete számos rangos elismerésben részesült már, melyek közül a következőket kell kiemelni:a kanadai “My Space in Miniature” 5. Kortársművészeti Kiállítás díjazottja, Ontario, Kirkland Lake, Canada, (2012); „Linobravura”,a legjobb linómetszetért járó nagydíj, Beograd (2012); a MajdanArt Nemzetközi kiállítás különdíjasa, Majdanpek (2011);az ULUS 25. jubileumi kiállításának első díjasa, Kragujevac, Beograd (2000).

A ValparaisoAlapítvány ösztöndíjasaként 2011-ben Spanyolországban tartózkodott, illetve egy olaszországi programban is részt vett. Emellett aktívan részt vett 30 nemzetközi szimpózium és művésztelep munkájában (Szerbiában, Görögországban, Bulgáriában, Törökországban, Montenegróban, Bosznia és Hercegovinában, illetve Macedóniában).

Kiállításmegnyitó: 2014.03.08. 18:30

Helyszín: 1065 Budapest, Nagymező utca 49.

...megosztás
nemzetiség: