Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Sajtóközlemény: “Villámcsődület az összetartozás erősítésére Pécsett – A német nemzetiség jövője a tét”

KÖZLEMÉNY

2014. március 8.

Villámcsődület az összetartozás erősítésére Pécsett

A német nemzetiség jövője a tét

Több százan gyűltek össze péntek estefelé Pécsett, a Széchenyi téren, hogy mindössze néhány percnyi közös zenéléssel-énekléssel felhívják a figyelmet a német nemzetiség gazdag kultúrájára, valamint a közeli jövőjét érintő fontos kérdésekre. A villámcsődület résztvevői a pécsi főtér különböző részeiből egyszerre megindulva néhány másodperc alatt alkalmi kórussá rendeződtek, és – a járókelők nem kis meglepetésére – a magyarországi németség egy ismert népdalát szólaltatták meg fúvószenei kísérettel. Aztán ugyanilyen hirtelen szét is széledtek.

Flashmobnak – magyarul villámcsődületnek – nevezik az efféle megmozdulásokat, amelyek célja az, hogy meghökkentéssel hívják fel a figyelmet egy-egy fontos ügyre. Az ügy jelentősége és aktualitása a hazai németek számára ez esetben vitathatatlan, hiszen hosszú évek után végre lehetőségük nyílik arra, hogy saját jogon országgyűlési képviselőt juttassanak az Országházba. Március 21-ig ugyanis bárki felvetetheti magát a német nemzetiségi névjegyzékbe – aki viszont ezt nem teszi meg, az április 6-án nem szavazhat a német nemzetiség országos listájára, így a saját parlamenti képviseletére sem.

– Először is március 21-ig mintegy 25.000 regisztrációra van szükségünk, és egyelőre úgy 6.500-nál tartunk – mondja a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke. Heinek Ottó szerint azonban még rengeteg idő van, hiszen a névjegyzékbe való jelentkezés nem tart tovább néhány percnél. – Aki online intézné, az a www.valasztas.hu internetes oldalra kattintva töltheti ki a formanyomtatványt. Aki ugyanezt papír alapon tenné meg, az a helyi választási irodától vagy az országos önkormányzat regionális irodáitól szerezheti be a dokumentumot. Az önkormányzat munkatársai és aktivistái szívesen segítenek is a kitöltésben. Fontos, hogy aki az országgyűlési választásokon is ránk voksolna, annak a regisztráláskor mind az „A”, mind pedig a „B” pontot be kell ikszelnie.

Heinek Ottó emlékeztetett arra is, hogy aki az április 6-i választáson aztán a német listára szavaz, pártszimpátiáját az egyéni választókerületi jelöltre leadott szavazatával változatlanul kifejezésre jutatthatja. Az MNOÖ elnöke biztos abban, hogy a német listára szavazók összességében nem befolyásolják az országgyűlési választások pártok közti eredményét, ugyanis húsz-harmincezer szavazat a pártlisták versenyében elenyésző mennyiség, a német nemzetiség jövője szempontjából viszont rendkívüli jelentőséggel bír. Parlamenti képviselettel rendelkezve a hazai németség jobban kézbe veheti a sorsa irányítását. Amennyiben képviselőjük bejut az Országházba, ottani munkája mindenekelőtt a nemzetiségi oktatás, a nemzetiségi önkormányzati rendszer, valamint a civil szervezetek működése feltételeinek javítására terjed majd ki.

Mindennek fontosságát a Magyarországi Német Fiatalok Közössége is felismerte, ezért aztán a pénteki közös éneklésen, zenélésen is képviseltette magát. –  Óriási előrelépést jelentene, ha a német nemzetiség delegáltja bekerülne a parlamentbe, mert az eddig is élvezett támogatások jövőbeni elosztásánál a német kisebbséget, így a német fiatalok érdekeit is hatékonyan képviselhetné. Akkor végre mi is hosszú távra tervezhetnénk – mondja Koch Emil, a hazai német fiatalokat tömörítő országos ifjúsági szervezet egykori elnöke. – Éppen ezért mi is nagyszámban vettünk részt a flashmobon. Mindenki szívből zenélt, énekelt – nekem is igazi összetartozás-érzésem volt!

További információ:
www.ldu.hu

Heinek Ottó elnök, Magyarországi Németek Országos Önkormányzata: 30/993-6923; heinekotto@ldu.hu

...megosztás
nemzetiség: