Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

A Kormány közel 900 millió forinttal támogatja a román nemzetiségi iskolákat

A nemzetiségi oktatás és a kulturális autonómia lehetőségeiről és jövőjéről tartott előadást Dr. Latorcai Csaba, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár Körösszakálon.

A helyettes államtitkár rávilágított: a cél olyan feltételrendszer kialakítása, mely lehetővé teszi, hogy a hazai román közösség, csakúgy, mint a Magyarországon bejegyzett valamennyi nemzeti kisebbség, minél teljesebben élhesse meg nemzetiségi identitását.

A Magyarországi Országos Román Önkormányzat iskolái mintegy 871,3 millió forintot kapnak működésre az államtól. Ennek is köszönhető, hogy 14 település 21 intézményében több mint 1800 gyermek oktatása, nevelése biztosított – mondta Latorcai Csaba az MROÖ fenntartásában működő köznevelési-közoktatási intézmény vezetői és képviselő részvételével zajló eseményen. Szintén fontos eredmény, hogy az elmúlt évek során folyamatosan nőtt a román nemzetiségi önkormányzatok száma, s 2014-ben mintegy 182 települési és 6 területi önkormányzat testületében zajlik a hazai román közösségekért végzett munka.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet azokra a területekre is, melyek fejlesztésével hatékonyan megvalósítható a román nemzetiségi közösségek erősítése, szervezettsége, továbbá a nemzetiségi és civil szervezetek kapcsolatának harmonizálására és a nemzetiségi nyelvápolás stratégiájának megalkotása és végrehajtása.

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság

nemzetiség: