Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Ősbemutató és történeti kiállítás a szerb színjátszás évfordulóján

200 éve Magyarországról indult a polgári szerb színjátszás, 20 évvel ezelőtt pedig a kortárs színjátszás jegyében megalakult a Magyarországi Szerb Színház.

E két jeles évforduló alkalmából december 6-án a budapesti Nemzeti Színházban mutatták be Radoslav Zlatan Dority: Csoda a Rondellában című, erre az alkalomra írott színjátékát. Emellett a Nemzeti Színházban megtekinthető a Joakim Vujic munkásságához kötődő színháztörténeti kiállítás, valamint a Magyarországi Szerb Színház húsz évét bemutató fotókiállítás.

Ősbemutató és színháztörténeti kiállítás a szerb színjátszás évfordulóján

Kétszáz éves évfordulóját ünnepli a bajai Joakim Vujic nevéhez fűződő polgári szerb színjátszás, mely Magyarországról indult 1813-ban. Az általa megfogalmazott szellemiséget követve pedig a kortárs színjátszás jegyében húsz évvel ezelőtt jött létre a Magyarországi Szerb Színház – e két jeles évforduló alkalmából december 6-án a budapesti Nemzeti Színházban mutatják be Radoslav Zlatan Dority: Csoda a Rondellában című, erre az alkalomra írott színjátékát, amely szerb nyelven, de hangalámondással és feliratozva várja az érdeklődőket. Emellett a Nemzeti Színházban megtekinthető a Joakim Vujic munkásságához kötődő történeti kiállítás, valamint a Magyarországi Szerb Színház húsz évét bemutató fotókiállítás.  

 Jeles évfordulót ünnepel a polgári szerb színjátszás, mely kétszáz éve Magyarországról indult, amikor „a szerb színház atyjának” is nevezett Joakim Vujic, a Szentendrén tanítóskodó bajai pravoszláv pap fia a Pesten tanuló szerb egyetemi ifjúság nevében József nádorhoz fordult egy jótékony célú szerb színielőadás megtartásának engedélyezéséért.  A számtalan akadály ellenére végül megszületett a szerb színjátszás első előadása, melyet a Rondellából a Magyar Színjátszó Társaság színpadáról élvezhetett a közönség. A sikert követően Joakim Vujic elindult Szerbiába, hogy a fejedelmi udvarban és azon túl is meghonosítsa Szerbiában a színházi kultúrát.

Az ő szellemiségét követve jött létre húsz évvel ezelőtt a kortárs magyarországi szerb színjátszás; a Magyarországi Szerb Színház azóta is magas színvonalú előadásokkal örvendezteti meg hazai és külhoni közönségét szerb és magyar nyelven egyaránt.

E két kimagasló kultúrtörténeti jubileum alkalmából december 6-án a budapesti Nemzeti Színházban első alkalommal mutatják be a Radoslav Zlatan Dority: Csoda a Rondellában című színjátékát. Aki pedig szeretné jobban megismerni a szerb színjátszás történetét az megteheti a Nemzeti Színházban, a Szerb Kulturális Központ, a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ, valamint a Fővárosi Szerb Önkormányzat által rendezett időszakos kiállításon. A tárlat egyrészt bemutatja a polgári szerb színjátszás megalakulásának folyamatát – mely a magyar színjátszás indulásával párhuzamosan zajlott –, másrészt a látogatók Jaksity Iván fotóin keresztül megismerhetik a magyarországi szerb kortárs színjátszás húszéves történetének legfontosabb állomásait.

 

...megosztás
nemzetiség: