Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

BlickPunkt 2013: újabb év, újabb siker

Évről évre egyre népszerűbb a BlickPunkt – Képek versenye. A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ (Zentrum) hatodik alkalommal rendezte meg országos fotópályázatát, mely esemény mára már elválaszthatatlan része a magyarországi német kulturális életnek. A 2013-as BlickPunkt díjkiosztójára 2013. november 16-án a Műcsarnok mozitermében került sor számos érdeklődő előtt. A vendégek valamennyi beküldött képet megtekinthették egy improvizatív zenei játékkal kísért fotóvetítés keretében.

A három kategóriában idén 79 pályázó 281 képet töltött fel. A Bajtainé Mayer Éva (a Barátság folyóirat főszerkesztője), Pfiszterer Angelika (a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata kulturális referense) és Schuth János (a Neue Zeitung főszerkesztője) alkotta zsűri ismét nehéz feladatnak nézett elébe a győztesek kiválasztásakor. A három kategóriagyőztes mellett 8 alkotás a Zentrum, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, a Barátság, a Neue Zeitung és az Egyesület a Magyarországi Német Gyermekekért különdíjait kapta. 6 kép kap helyet a 2014-es Deutscher Kalenderben, ezek közül 2 szerepel majd a címoldalon. A BlickPunkt azonban nem csak egy verseny, sokkal több annál. Hiszen a beküldött képek régi történeteket mesélnek el, vagy mai eseményről tudósítanak az ország minden tájáról. Zentrum abban kíván segítséget nyújtani, hogy a magyarországi német értékeket az érdeklődők együtt, közösen archiválják, megőrizzék, bemutassák és továbbadják. A BlickPunkt 2008 óta töretlen sikernek örvend. A 6 év alatt 2004 fotót küldtek be a résztvevők. A BlickPunkt vándorkiállítás idén bejárja az országot. A BlickPunkt 2012-re beküldött legszebb alkotások nyolc településen kerülnek kiállításra. Jövőre az idei képek indulnak vándorútra, hogy még szélesebb közönség ismerhesse meg általuk a magyarországi németeket. A fotópályázat a nemzetiség számos arcát megmutatja és bizonyítja, milyen sokszínű annak élete. A BlickPunkt nemcsak dokumentálja a magyarországi németek múltját és jelenét, hanem az esemény össze is hozza az embereket. A versenyzők és az érdeklődő közönség tették a BlickPunktot egy igazi közösségi eseménnyé. Idén is gyönyőrű képek jutottak be a döntőbe, amelyek kiállításra is kerültek a Műcsarnokban és közülük kerültek ki a győztesek. A fotó kategória nyertese Kürtösi Edina lett Ceglédbercelről Monogram-nyomó című képével, a legjobb archív kép díját Szabó Bernadett kapta, szintén Ceglédbercelről, a Mammerok motoron felvételért. A zsűri által legjobbnak ítélt képeslapot Hinze Mária küldte be Szegedről, címe A nagynyárádi kékfestőműhely.

14 csodaszép képből ismét összeállították a hagyományos BlickPunkt-falinaptárat, mely 2.000 forintért (+ postaköltség) kapható a Zentrumnál.

A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ ezúton köszöni minden résztvevőnek, a közönségnek és a támogatóknak, hogy ebben az évben is hozzájárultak a BlickPunkt – Képek versenye sikeréhez.

Tartsák továbbra is készenlétben a fényképezőgépeiket, hiszen 2014 is BlickPunkt-év lesz!

Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ: www.zentrum.hu
BlickPunkt – Képek versenye: www.blickpunkt.hu
Facebook: www.facebook.com/zentrumhu

Díjazottak listája

FŐDÍJAK
Fotó kategória – Kürtösi Edina: Monogram-nyomó
Archív kép kategória – Szabó Bernadett: Mammerok motoron
Képeslap kategória – Hinze Maria: A nagynyárádi kékfestőműhely

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata különdíja:
Budaházi Anikó: Anyai szeretet

A Neue Zeitung különdíjai:
Fódi József: Őszi szántás 1949
Huber Éva: Emelem kalapom

A Barátság folyóirat különdíjai:
Faludi Zsombor: Apa és lánya
Laub János: Nagyapám az első harmonikájával 1936-ban

Az Egyesület a Magyarországi Német Gyermekekért különdíja:
Halek Míra: Felvonulás

Zentrum-különdíjak:
Hrubos Zsolt: Sváb esküvő
Csorba Károly: A baromfiudvarban

A Deutscher Kalender különdíjai:
Gaugesz József: Hajósi lakodalmas (címlap)
Kürtösi Edina: Színes szoba a ceglédberceli falumúzeumban (címlap)
Heitz József: Emlékezés a kitelepítettekre
Erdészné Braun Angéla: Kitelepítés után
Wittendorfer Ildikó: Üdvözlet Törökországból
Hudi Kata: Herendi Nefelejcsek tánc közben

...megosztás
nemzetiség: