Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

200 éves a pesti szerb színjátszás

Vidnyánszky Attila vezérigazgató (Nemzeti Színház) és Rusz Márk Milán igazgató (Magyarországi Szerb Színház)

meghívja Önt a Nemzeti Színházba,  2013. december 6.-án 19. órai kezdéssel, a polgári szerb színjátszás 200. évfordulója alkalmából rendezett díszbemutatóra, a

Nemzeti Színházban  – Budapest, IX Bajor Gizi park 1.

Joakim Vujic nevéhez fűződő polgári szerb hivatásos színjátszás két évszázada jött létre Magyarországon, és ezt a kimagasló kultúrtörténeti jubileumot az ősbemutató 200. születésnapjának évében a budapesti Nemzeti Színházban a Radoslav Zlatan Dority: Csoda a Rondellában című, erre az alkalomra íródott színjáték, díszbemutatójával szeretnénk megünnepelni.

A jubileum jelentőségét, illetve a díszelőadás legfőbb üzenetét az alábbi rövid történeti kitekintés is jól illusztrálja:

Joakim Vujic, a Szentendrén tanítóskodó bajai pravoszláv pap fia színháztörténeti kezdeményezését 1813. július 22.-én tette meg, amikor a Pesten tanuló szerb egyetemi ifjúság nevében József nádorhoz folyamodott egy jótékony célú szerb színielőadás megtartásának engedélyezéséért.  E kérelmet Joakim jó barátja, a magyar színjátszás akkori fejedelme, Balog István, valamint Láng Ádám is aláírták. Az akkori hatalom engedélyével a Magyar Színjátszó Társaság plakátján ez állt: „Jövő kedden, azaz augusztus 24. – napján a Magyar Játék Színben a Felséges Helytartó Tanáts kegyes engedelmével egy Diletans Rátz Társaság által a Szentendrei Rátz Preparandia Institutumnak segedelmére elő fog adódni rátz nyelven egy néző játék 3 felvonásokban, ezen rátz nevezet alatt: Krestalitza (Papagáj).” Ez volt a polgári, szerb és hivatásos színjátszás ősbemutatója.

A fenti hirdetést az Angyal Bandi plakátján találhatjuk a Rondella, azaz a Városi Kis Játékszín szereposztása alatt. Az előzetes ugyan „Diletans” előadást hirdet, mégis mai értelemben véve az korántsem amatőr: Balogh István, Balogh Júlia, Fehér Tamás és Joakim Vujić is játszanak benne, mivel mindannyian tökéletesen beszéltek „rátzul” – mondanánk ma, szerbül. 1813-mat írtak ekkor. Azt követően szimbiózisban kezdett el növekedni, gyarapodni, tökéletesedni – mindkét nemzet színházi élete, színjátszása -, egészen Joakim Vujic szerb királyi udvarba való távozásáig, akit kiemelkedő munkássága által „a szerb színház atyjának” is neveznek.

A kortárs magyarországi szerb színjátszás fennállása egy másik, szintén fontos kerek évfordulót ünnepel.

Joakim Vujic szellemiségét és munkásságát folytatva, húsz éve folyamatosan ugyanazokkal a célokkal és ugyanazzal a lelkesedéssel működik a Magyarországi Szerb Színház: magas színvonalú, professzionális előadásokat játszik szerb és magyar nyelven, és elviszi őket mindenhová, határon innen,  vagy határon túl, ahol igénylik a színházat, és az anyanyelven megszólaló színészt.

E két jubileum a közös történelmi hagyományaink alapján egyaránt ünnepe a magyar és a szerb polgári színjátszásnak. Ezért kérem, hogy a Radoszlav Zlatan Dority: Csoda a Rondellában című díszbemutatón – azon kívül – aznap a témához fűződő mini konferencián és a 200 évet bemutató kiállításon a Nemzeti Színház épületében tiszteljen meg minket jelenlétével.

Tiszteletjegy igényét, kérjük, a rondela2013@gmail.com emailen vagy  06 -30- 653-1871 telefonszámon jelezze 2013. november 18.-ig

Budapest, 2013. október 17.

Vidnyánszky Attila vezérigazgató

Rusz Milán igazgató

 

...megosztás
nemzetiség: