Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

16. Szilézia-szeminárium Lengyelországban

Szeptember 25. és 28. között rendezték meg a Groß Stein-kastélyban (Kamień Śląski, Lengyelország) a 18. Szilézia-szemináriumot, melynek vezérfonalát a “Szilézia kulturális öröksége: települések, építészet, emberek, szokások, hagyományok” téma adta.

Az idei Szilézia-szeminárium különleges volt: számos előadást tartottak, a vendégek között sok ismert ember is helyet kapott. A formája is eltérő volt a megszokottól: a két szemináriumi nap alatt témakörök szerint csoportokra osztották a résztvevőket. Ez nagy mértékben növelte a rendezvény súlyát. Az előadók között voltak a lengyel és német tudományos élet jelentős személyiségei. Magyarországról Ambach Mónika, a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ igazgatója érkezett, hogy beszámoljon a magyarországi németségről, az országos önkormányzat tevékenységéről, külön súlyt fektetve a Zentrum projektjeire.

A csoportosztásnak hála a résztvevők a témakörök széles spektrumából választhattak. Az esti programokat is (Helena Buchner felolvasóestje, kiállítás és filmvetítés) komoly érdeklődés övezte.

A sziléziai kulturális örökség védelméről szóló, 120 fő által aláírt kiáltvány nyomatékosan jelezte a szeminárium témáinak, magának a sziléziai kulturális örökségnek a fontosságát. Mind a látogatók száma, mind az ez évi Szilézia-szeminárium tartalma hozzájárult, hogy a találkozó a Német-Lengyel Együttműködés Házának és partnereinek egyik legsikeresebb kezdeményezése legyen.

A rendezők már most meghívják az érdeklődőket a következő, 2014. szeptember 24. és 27. között megrendezendő 19. Szilézia-szemináriumra.

Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ
www.zentrum.hu
www.facebook.com/zentrumhu

...megosztás
nemzetiség: