Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

35 éves az “Unser Bildschirm”

1978. augusztus 16-a óta létezik a Magyar Televízió német nemzetiségi tv-adása. Miután létre jött a Magyar Televízió Pécsi Regionális Stúdiója 1976-ban, 1978 augusztusától kezdve először még hetente közös kisebbségi programokat sugároztak. A 80-as évek elején ebből alakult ki a német nyelvű adás, amely havonta egyszer, a szerbhorvát, szlovák és román nemzetiségi programmal heti váltásban jutott el a nézőkhöz. 1992 óta a 26 perces műsort hetente – jelenleg keddenként, 13.00 órakor – sugározzák. Az adást 1984 óta Dr. Gerner Éva vezeti.

Hogy jött létre az adás?

1976-ban jött létre a dél-dunántúli régióban, Magyarország ötödik legnagyobb városában, a Magyar Televízió Pécsi Regionális Stúdiója. A stúdió megtalálta a saját helyét, a műsorok hamar elismertté váltak: inspirálta őket a régió szelleme, és befolyásolta a német kisebbség rádióadása is, mely már az 50-es évektől létezett. A Regionális Stúdió vezetősége javasolta, hogy hozzanak létre Pécsett egy tévéműsort az ebben a térségben igen nagy számban élő nemzetiségeknek.

Mi a helyzet ma?

 Az “Unser Bildschirm” keddenként 13.00 órakor látható az M1 műsorán, és szerdánként 6.35 órakor ismétlik a Duna Televízióban. Az interneten keresztül, az M1 videótárban is elérhető a műsor.A műsorban nincsenek hírek, csak nagyon ritkán rövid tudósítások. A magazin 2-4 riportból áll, vagy tematikus adásokból, melyek egy bizonyos témával foglalkoznak. Földrajzi szempontokat is figyelembe kell venni, hiszen az “Unser Bildschirm” az egyetlen műsor a német kisebbségnek, akik elszórtan élnek az egész ország területén.

A műsor mottóját az alapító, Johann Wolfart így fogalmazta meg: egy műsor a német kisebbségnek, a német kisebbségről, és a német kisebbség közreműködésével. Még ha ez egy kicsit “túlzásnak” is tűnik, 35 év után még mindig aktuális: meg kell mutatni a német kisebbség igen sokszínű életét.

A műsor – témakörök és tartalom

“Unser Bildschirm” az országban élő németek fóruma, mely hozzájárul, hogy a magyarországi német kultúrkommunikáció belefolyhasson a magyar életbe. A műsor például bemutatja a német nemzetiség szervezeteit, egyesületeit és önkormányzatait, segítve azon közösségeket, akik valamilyen kapcsolatban állnak a magyarországi németekkel.

További “küldetése” a műsornak, hogy terjessze a német kisebbség kultúráját és erősítse a német nemzetiségtudatot. A műsor a német nyelvvel, a tartalommal, valamint érdekes példákkal kívánja megszólítani a magyarországi német kisebbséget, és arra buzdítja őket, hogy nemzetiségüket minél tudatosabban éljék meg.

Fontos helyet kap a műsorban a nyelvoktatás, a nemzetiségek rendezvényei (főleg kulturális programok, évfordulók), az anyaországokhoz, főleg Németországhoz fűződő viszony. Ezen kívül természetesen foglalkozik a műsor a német nemzetiség történelmével, néprajzával, irodalmával, képzőművészetével, színházával, valamint tradicionális zenéjével, ének- és tánckultúrájával. És ha már szokásokról és nyelvjárásról van szó, akkor természetesen nemcsak a továbbítás, az átadás a feladat, hanem a megőrzés is, hiszen a német nyelv használata, különösen a tájszólásé a háború utáni időszakban jelentősen csökkent. Nemcsak arra a kérdésre keressük a választ, hogy mi köt össze minket, hanem arra is, hogy mi köt bennünket a nagy közösséghez. Ez azt jelenti, hogy az együttélés kérdése állandó téma műsorainkban.

Hogy dolgozik most a szerkesztőség?

A német szerkesztőség jelenleg az MTVA vallási-, kisebbségi- és magyar szórványműsoraiért felelős főszerkesztőségének keretein belül működik. Jelenleg három német nemzetiségi származású, főállású szerkesztőből és egy külső munkatársból áll a csapat. A külső munkatárs elsősorban a napi rádióadásnál segít, hiszen az MTV, MR, MTI és Duna-TV egyesülése óta, tehát gyakorlatilag az MTVA megalakulása óta a német televízió- és rádiószerkesztőséget is összevonták, ami azt jelenti, hogy a szerkesztők mindkét területen dolgoznak. A szerkesztőség 35 éve Pécsett székel.

...megosztás
nemzetiség: