Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Filmprojektek az oktatásban. Ötlettől a kész filmig

A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ (Zentrum) a Budapesti Goethe Intézettel együttműködve sikeres továbbképzést tartott középiskolai tanároknak. A filmes kurzuson, melyet a pécsi Koch Valéria Iskolaközpontban tartottak 2013. július 8-13. között, 15 magyar és osztrák pedagógus vett részt.

A szeminárium ötletgazdája Dr. Rainer Paul, a Goethe Intézet “kooperáció a német nyelvoktatásban” referense volt. Ő zsűriként már két alkalommal is részt vett az Abgedreht! – Magyarországi Német Ifjúsági Filmünnepen, melyet a Zentrum rendez. Hogy a jövőben még jobb filmek készülhessenek az iskolákban, szorgalmazta, hogy egy filmezésről szóló kurzus kerüljön meghirdetésre középiskolai tanároknak.

Az egyhetes szeminárium elméleti és gyakorlati alapismeretekkel szolgált a filmkészítésről. A kurzus vezetője Ambach Mónika, a Zentrum igazgatója volt. Ő vezette be a résztvevőket a film, forgatókönyvírás és filmezés témaköreibe, illetve segítette őket az egyes munkafolyamatokban. A középpontban az önálló filmkészítés állt, hiszen a cél az volt, hogy a tanárok a jövőben diákjaikkal külső segítség nélkül valósíthassanak meg filmprojekteket.

Az ötlettől a kész filmig tartó úton további szakemberek is segítségére voltak a résztvevőknek. A tanárok a bevezető előadások után önállóan gyűjtöttek információkat az előre megadott témákhoz kapcsolódóan. Két operatőr, Végh Zsolt és Paul Mátyás egyenként elkísérték a csoportokat a forgatási helyszínekre és segítségükre voltak a felvételek elkészítésében. Kovács Attila pedig a technikai felszerelésekről és szoftverekről tartott előadásai mellett a filmek vágásáért is felelt.

A szeminárium utolsó napján került sor a 4 csoport rövidfilmjeinek bemutatójára, amelyeket a Koch Valéria Kollégiumban, a Lenau Házban, az Unser Bildschirm  szerkesztőségében (MTV) és a Koch Valéria Iskolaközpont óvodájában forgattak.

A résztvevők kivétel nélkül sikeres és nagyszerű kezdeményezésként értékelték a kurzust. Már azzal a céllal utaztak haza, hogy a következő tanévben diákjaikkal filmeket forgassanak, és ezeket lehetőség szerint a következő Abgedreht!-en bemutassák.

...megosztás
nemzetiség: