Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Horvát kiállítást záró, német kiállítást nyitó rendezvény Átányban, a Csillagfaluban

A „Horvátország képekben” című kiállítást záró és a Német kiállítást nyitó kulturális rendezvényre került sor 2013.07.14-én Átányban, az „Ismerd meg a kultúráját, hogy megismerd a népet” című kiállítás sorozatunk folytatásaként. A rendezvény az Országos Horvát Önkormányzat és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata valamint Csillagfalu Közhasznú Egyesület együttműködésében került megrendezésre.

A kulturális műsornak a Dr. Fél Edit Közösségi Tér nagyterme adott helyet. A magyar, horvát és német himnusz elhangzása után, a rendezvényt Bedécs Mária a Csillagfalu Közhasznú Egyesület elnöke nyitotta meg, majd köszöntő beszédet mondott Gönczi Mihály, Átány község polgármestere. Ezután a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövetének első titkára, Berislav Zivkovics úr köszöntötte a megjelent vendégeket, majd Hepp Mihály a Horvát Országos Önkormányzat elnöke hivatalosan bezárta a horvát kiállítást. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának részéről Heinek Otto elnök úr, a rendezvény védnöke köszöntötte a rendezvényt.  A kulturális műsor első fellépőjeként az Átányi Hagyományőrző Egyesület Népdalköre egy dalcsokrot adott elő Nagy Kálmán népdalgyűjteményéből, ezzel köszöntve a horvát és német nemzetiség képviselőit. Szakmai vezetőjük: Balláné Vágner Erzsébet a népdalkör vezetője: Végh Károlyné. Ezután következett a Horvát Hagyományőrző Egyesület, akik zalai és bunyevác táncokat adtak elő. 2002-ben Pécsváradon elnyerte a Kiváló együttes címet. Az együttes elnöke Ispánovity Éva, koreográfus Ispánovity Teodóra. Műsorukat a tököli „Prekovác” tamburazenekar kísérte, akik 2004. óta állandó zenekara a hagyományőrző együttesnek.

A kulturális műsort a Heimattöne Duo, a Heimattöne Kapelle sváb zenekar folytatta. Harmonikán játszott Berendi Nándor, tubán Mező Csaba, akik bemutatták, hogy milyen dallamok, érzések jellemezték korábban a német nemzetiség életét, és hogy mi jellemző most a mai igazi sváb zenére.

Az rendezvény a kiállítás helyszínén folytatódott, ahol Heinek Ottó elnök úr és Pfiszterer Angelika hivatalosan is megnyitotta a „Német Kiállítást”, mely a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ (Zentrum) anyagából készült és a Duna mentén élő németek 300 éves történelmét mutatja be. A szeptember 8-án megkezdett hagyományunkat folytatva az elnök úr felkötötte a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának szalagját Csillagfalu zászlajára.

A kiállítás megtekintése után vendégeink ízelítőt kaptak az átányi, horvát és német népi ételekből. A kóstoló alatt, a Prekovác zenekarnak köszönhetően spontán táncos mulatság kerekedett. A rendezvény színvonalas és emelkedett hangulatát még egyszer köszönjük a vendégfellépő táncosoknak, zenekaroknak, valamint akik támogatták egyesületünket a szervezésben és rendezésben.

...megosztás
nemzetiség: ,