Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Kendő és vállkendő kiállítás nyílt Geresdlakon

A kiállításon látható kendők a geresdlaki (Baranya megye) népviseletre jellemzőek és az 1970-es évekig hordták is az asszonyok őket. A kiállítás anyaga a lakosság közadakozásából állt össze.
A sváb népviselet fontos tartozéka a kendő. Fajtái: fejkendő, vállkendő, kontykendő, nagykendő.

A kiállításon látható kendők a geresdlaki (Baranya megye) népviseletre jellemzőek és az 1970-es évekig hordták is az asszonyok őket. A kiállítás anyaga a lakosság közadakozásából állt össze. A sváb népviselet fontos tartozéka a kendő. Fajtái: fejkendő, vállkendő, kontykendő, nagykendő.

A fejkendő fajtái:  nyári kendő, szövet kendő, hímzett szövet kendő, tropical kendő, selyem kendő, brokát kendő, bársony kendő, préselt kendő, téli kendő (filckendő – flanel kendő)

A nőknek férjhez menésüktől kötelező volt a kendő hordása. A kendő viseletét meghatározta az alkalom jellege. (hétköznapi – ünnepi, illetve évszakok).

Az ünnepi fejkendő brokátból, selyemből, bársonyból készült, illetve szövetből, amit hímzéssel díszítettek. Az ünnepi kendő színe és anyaga mindig harmonizált a felső szoknya színével és anyagával.

A téli kendők színe sötét, anyaga vastag. A hétköznapi flanelből készült, az ünnepi gyapjúból és gyakran hímezték is. (színes virág motívumokkal).

A kendő megkötése szakszerűen történt, keményített „belső” kendővel merevítették, hogy szépen íveljen és a sarka merev legyen.

A kontykendőt a fejkendő alatt viselték. Kisebb méretű volt a fejkendőnél, a kontyra kötötték szorosan.

Anyaga leggyakrabban kékfestő volt. A vállkendőt vállukra terítve, derekukon megkötve hordták, az ing vagy a blúz fölött.

A kendő végét rojttal díszítették, ami harmonizált az anyaggal és a színnel.

Mind az ünnepi, mind a hétköznapi viselet kiegészítője volt, már gyermekkortól hordták a nők.

Az ünnepi viselethez tartozó vállkendő anyaga szövetből, selyemből, brokátselyemből és kasmírból készült.

A szövet és a selyem vállkendőket gyakran díszítették hímzéssel, színes virágkoszorúval.

A kasmírkendők színe élénk, szőtt virágkoszorú díszíti. A hétköznapi viselethez a szövetből és gyapjúból készült vállkendőt hordták. A gyapjúból készült vállkendőt maguk festették, kötötték és horgolták.  A rojtokat azonos színű gyapjúfonálból csomózták.

A vállkendő a fejkendőhöz hasonlóan összhangban volt a szoknya, és a blúz színével, anyagával. A téli, hideg napokon a vastag, hosszú „nagykendőt” terítették a vállukra.

Gyapjúból kötötték, vagy horgolták, zöld, fekete és barna színben hordták. A gyerekek és a lányok részére festetlenül, natúr színben készült.

Tisztelet és köszönet mindazoknak, akik megőrizték az utókor számára a „kincseket”, és a kiállítás rendelkezésére bocsájtották!

Schulteisz Józsefné. Geresdlak

 

Szívesen várnak Geresdlakon érdeklődőket, iskolai, munkahelyi csoportokat.

Érdeklődés:+36 20 529 9753 , Schulteisz Józsefnénál

...megosztás
nemzetiség: