Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

HORVÁTORSZÁG: JÚLIUS 1.

Déli szomszédunk, Horvátország a 28. EU-tagország.

Horvátország utcai karnevállal és jó hangulattal készült az EU-csatlakozásra. A központi rendezvény helyszíne Zágráb főtere volt június 30-án.

Az eseményen több mint 30 állam- és kormányfő vett részt, köztük az Európai Unió több intézményi vezetője, így Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke és Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is. Magyarországot a miniszterelnök képviselte.

Zágráb főterét Jellasics horvát bánról nevezték el. Így számunkra az esemény kitűnő alkalmat kínált annak bemutatására, hogy hogyan kell évszázados történelmi sérelmeket elegánsan kezelni, együtt örülve a horvátokkal.

A zenés utcai programot éjfélkor az Európai Unió himnusza, az Örömóda zárta.

Két határátkelő is fontos szerepet kapott. A breganai horvát-szlovén határon szimbolikusan levették a határátkelő vám-tábláit, a bajakovói horvát-szerb határon EU-táblát tűztek ki.

http://www.vlada.hr/en/naslovnica/novosti_i_najave/2013/lipanj/svecanost_ulaska_u_eu_program_se_zasniva_na_vrijednostima_hrvatskih_zasticenih_kulturnih_dobara_a_dolazi_120_stranih_visokih_uzvanika

...megosztás
nemzetiség: